Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024


Aνανέωση Συμφώνου Συνεργασίας για την προώθηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) θα υπογράψουν, στις 3 Νοεμβρίου 2022, την ανανέωση του Σύμφωνου Συνεργασίας για την προώθηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, την ανάδειξη της Ελληνικής Ολυμπιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση της Γαλλικής γλώσσας.

Η υπογραφή του νέου αυτού Συμφώνου Συνεργασίας θα δώσει την ευκαιρία για αναφορά στην συνέχιση του σχεδίου «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024».

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα/ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, καθιερώθηκε με την υπογραφή του προηγούμενου Σύμφωνου Συνεργασίας, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει σκοπό την προώθηση των αξιών του Ολυμπισμού, του πνεύματος αλληλοβοήθειας, της ανεκτικότητας της ενσωμάτωσης και της Γαλλοφωνίας.

Η σύμπραξη μεταξύ των ανωτέρω φορέων στοχεύει επίσης στην ενθάρρυνση του εξειδικευμένου διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων ειδημόνων του Ολυμπισμού και την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού εθελοντισμού, σύμφωνα με το Ολυμπιακό πνεύμα που κληροδότησαν οι Δημήτριος Βικέλας και Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

Οι τομείς συνεργασίας που καθορίζονται από το ανανεωμένο Σύμφωνο Συνεργασίας είναι οι εξής :

 Ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης για την υλοποίηση κοινών έργων, δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την από κοινού προώθηση του Ολυμπιακού Κινήματος, των αξιών του και της Γαλλοφωνίας.

 Κινητοποίηση συγκεκριμένων φορέων (ενώσεις, ιδιωτικούς φορείς) κάθε Μέρους προς όφελος των δράσεων που υλοποιούνται από κοινού.

 Υποστήριξη των έργων καθενός από τα Μέρη, σε σχέση με τον Ολυμπισμό, με την ανάδειξη του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού αθλητισμού, του Ολυμπιακού πνεύματος και της Γαλλοφωνίας :
– Με την παροχή υψηλής θεσμικής υποστήριξης, σε έργα που εκτελούνται από κοινού ή από ένα από τα δύο μέρη.
– Με τη δωρεάν διάθεση χώρων (αμφιθέατρο/τάξεις κ.λπ.).

 Συμμετοχή σε διμερή ή διεθνή έργα που προτείνονται από γαλλικά ή ελληνικά ιδρύματα, υπέρ της προώθησης του Ολυμπισμού και της Γαλλοφωνίας μεταξύ των μαθητών στη Γαλλία και την Ελλάδα και επιτρέποντας την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ σχολείων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ως παραδείγματα τις εξής δράσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας

• Διοργάνωση της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Εβδομάδας
• Στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», πρόσκληση δύο Γάλλων και Ελλήνων αθλητών (ένας άνδρας και μία γυναίκα) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και προκριθέντων Γάλλων και Ελλήνων αθλητών για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
• Παγκόσμια Σκυταλοδρομία στις 6 Απριλίου 2023 και στις 14 Μαρτίου 2024 (αγώνας διάρκειας μίας ώρας από τις 9 π.μ. έως τις 10 π.μ. τοπική ώρα, σκυταλοδρομία ή οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινωνικών δικτύων).
• Έκθεση «Terres de jeux»
• Μετάφραση της έκδοσης της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας που απευθύνεται στο νεανικό κοινό με τίτλο «Πέντε Κύκλοι, Ένας κόσμος- Ολυμπιακοί Αγώνες και Αξίες», στα γαλλικά και σε ψηφιακή μορφή.

Παρόντες στην Εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα είναι:

Για την Ελληνική πλευρά:

– Κος Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
– Κος Γιώργος Αλικάκος, Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας

Για την Γαλλική πλευρά:
– Κος Patrick Maisonnave, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
– Κος Nicolas Eybalin, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα
– Κα Véronique Bruez, Ακόλουθος Συνεργασίας για τη Γαλλική Γλώσσα και Υπεύθυνη Αθλητισμού της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Επίσης θα λάβουν μέρος Έλληνες Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι συμμετέχουν και στηρίζουν το Πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024».

Μετά την εκδήλωση, οι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία για προσωπικές συνεντεύξεις στον χώρο του Foyer του αμφιθεάτρου.

Πηγή – ΕΟΕ

Check Also

Έναρξη για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης με αμαξιδιο

Τένις με αμαξίδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*