Κατορθώνει να ασχολείται σε υψηλό επίπεδο με τρία διαφορετικά αθλήματα και θέτει στόχους για το μέλλον. Η κορυφαία Παραολυμπιονίκης Δήμητρα Κοροκίδα, μετά από μία άκρως επιτυχημένη χρονιά, προπονείται, αγωνίζεται και ονειρεύεται…
Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό και ειδικότερα με τις Πολεμικές Τέχνες. Πως προέκυψε η συγκεκριμένη επιλογή;
Η επιλογή να ασχοληθώ με τις πολεμικές τέχνες σε αυτή την ηλικία ήταν εντελώς αυθόρμητη και τυχαία μπορεί να πει κανείς. Το βασικό ερέθισμα ήταν οι ταινίες με θέμα τις πολεμικές τέχνες που ήταν πολύ διαδεδομένες τη δεκαετία του ‘80 και οι οποίες με συνάρπαζαν. Κάποια στιγμή ζήτησα από τους γονείς μου να μάθω καράτε, αυτοί με πήγαν να δοκιμάσω Ταεκβοντό σε μια σχολή και από εκεί και πέρα όλα ήρθαν από μόνα τους και με απόλυτα φυσικό τρόπο για μένα. Η επιλογή αυτή αν και τυχαία θεωρώ ότι καθόρισε όχι μόνο την ζωή μου αλλά και την εξέλιξή μου ως άνθρωπο.
Το 2005, χρονιά ορόσημο μετά το ατύχημα που είχες, ιδρύεις τη δική σου σχολή Πολεμικών Τεχνών. Ποιο ήταν το κίνητρό σου;
Ήδη πριν το ατύχημα σκεφτόμουν να ιδρύσω τη δική μου σχολή με κίνητρο να μεταδώσω στα παιδιά τις αξίες των Κορεάτικων Πολεμικών Τεχνών. Το 2005, όταν δηλαδή συνέβη το ατύχημα, η ανάγκη να το κάνω πραγματικότητα έγινε περισσότερο επιτακτική. Το γεγονός ότι ήμουν καθήμενη σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο όχι μόνο δεν αποτέλεσε εμπόδιο αλλά έδωσε και μια μεγαλύτερη βαρύτητα στις έννοιες της πειθαρχίας και του σεβασμού.
Αποτελείς μία ξεχωριστή περίπτωση πρωταθλήτριας, καθώς κατορθώνεις να συνδυάζεις επιτυχώς 3 αθλήματα που δε σχετίζονται μεταξύ τους (Στίβος, Ποδηλασία, Πολεμικές Τέχνες). Πόσο δύσκολο είναι;
Είναι πολύ δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον παράλληλα. Με τις πολεμικές τέχνες ασχολούμαι πλέον ως προπονήτρια και μετά από 30 χρόνια δεν το βλέπω ως άθλημα αλλά ως τρόπο ζωής. Τώρα ο στίβος και η ποδηλασία είναι όντως δυο εντελώς διαφορετικά αθλήματα που όμως μου δίνουν το κάθε ένα κάτι διαφορετικό που με κάνει να νιώθω καλά. Ο μεν στίβος μου δίνει τη δυνατότητα να αγωνίζομαι σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και να φέρνω διακρίσεις για τη χώρα μου, η δε ποδηλασία με βοηθά να βελτιώνω την καρδιοαναπνευστική αντοχή μου και να αλλάζω παραστάσεις συμμετέχοντας σε αγώνες δρόμου ή ποδηλασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γεγονός ότι με αυτά που κάνω νιώθω καλά και έχω καλή ψυχολογία με βοηθά να συνδυάζω τα παραπάνω με τρόπο που το ένα δεν επηρεάζει αρνητικά το άλλο αλλά αντίθετα το βοηθά.
Είσαι ικανοποιημένη από την στήριξη της Πολιτείας στους Έλληνες Παραολυμπιονίκες;
Με βάση τον αθλητικό νόμο τα προνόμια των Παραολυμπιονικών είναι η οικονομική επιβράβευση ανάλογα με τη διάκριση που θα επιτύχουν, η δυνατότητα εισαγωγής σε οποιοδήποτε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις και ο διορισμός στο Δημόσιο. Αυτή η στήριξη εμένα προσωπικά θα με ικανοποιούσε. Ο διορισμός στο Δημόσιο αν και μετά το μνημόνιο γίνεται με δυσκολία και αργούς ρυθμούς, το σημαντικό είναι ότι γίνεται και εξασφαλίζει σε κάποιους ανθρώπους που δεν μπορούν να δουλέψουν ένα μηνιαίο εισόδημα. Η οικονομική επιβράβευση είναι σημαντικό να υπάρχει γιατί οι περισσότεροι αθλητές με αναπηρία είτε δεν εργάζονται για να αφιερωθούν στην προετοιμασία τους, είτε πληρώνουν από μόνοι τους προπονητές και έξοδα συμμετοχής σε αγώνες στο εξωτερικό. Δυστυχώς η στήριξη της Πολιτείας στους αθλητές με αναπηρία, δηλαδή πριν γίνει κάποιος Παραολυμπιονίκης, περιορίζεται στην επιχορήγηση που λαμβάνει η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ. Το ποσό αυτής της επιχορήγησης έχει μειωθεί σημαντικά, δεδομένης της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και η ομοσπονδία κάνει μεγάλη προσπάθεια με τα χρήματα που διαθέτει να στέλνει διεθνείς αποστολές σε όλα τα Παραολυμπιακά αθλήματα. Κατά τη γνώμη μου αυτό που λείπει είναι η στήριξη της Πολιτείας στα Σωματεία ΑμεΑ τα οποία αν ήταν οικονομικά πιο εύρωστα θα μπορούσαν να παρέχουν στους αθλητές τους προπονητές και να καλύπτουν βασικά έξοδα μετακίνησης και ταξιδιών για αγώνες.
Το 2015 ήταν μία άκρως επιτυχημένη χρονιά για σένα, με πλήθος αθλητικών διακρίσεων και βραβεύσεων. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη φετινή Παραολυμπιακή χρονιά;
Πραγματικά το 2015 ήταν αγωνιστικά η καλύτερη χρονιά μέχρι τώρα. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ και η αναγνώριση που ακολούθησε από τον κόσμο, μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση αλλά και δύναμη να συνεχίσω να βάζω στόχους. Για το 2016, που είναι Παραολυμπιακή χρονιά, απώτεροι στόχοι είναι αρχικά η συμμετοχή μου στην Παραολυμπιακή Ομάδα που θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι και στη συνέχεια η κατάκτηση ενός Παραολυμπιακού μεταλλίου το Σεπτέμβριο στο Ρίο. Μέχρι να συμβεί αυτό θα λάβω μέρος σε έναν επίσημο διεθνή αγώνα μέσα Μαρτίου στο Ντουμπάι και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου τον Ιούνιο με σκοπό να πετύχω επιδόσεις που θα με κρατήσουν ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.
Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον, τόσο σε αθλητικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο;
Μετά το Ρίο οι επόμενοι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι το 2020 στο Τόκυο. Θα ήθελα πολύ να λάβω μέρος σε αυτή την Παραολυμπιάδα γιατί γνωρίζοντας τι σημαίνει Ιαπωνία πιστεύω θα είναι κάτι μοναδικό. Ελπίζω να είμαι σε θέση για πολλά ακόμα χρόνια να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και να βρίσκομαι κοντά στους μαθητές μου στη σχολή. Τώρα σε προσωπικό επίπεδο εύχομαι ο Θεός να με έχει καλά να μοιράζομαι με τον άνθρωπό μου όμορφες εμπειρίες με γαλήνη και ηρεμία.
Σε ποιους θα ήθελες να εκφράσεις τις ευχαριστίες σου και σε ποιους τα ενδεχόμενα παράπονά σου;
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με στηρίζουν και χαίρομαι γιατί είναι πολλοί. Πρώτα από όλα στην Αθηνά που είναι πάντα δίπλα μου, στους μαθητές μου στη σχολή, στους φίλους που έγιναν χορηγοί μου και στους χορηγούς μου που έγιναν φίλοι, σε όλους όσους γέμισαν τη σελίδα μου στο facebook με ευχές και όμορφα λόγια. Η αγάπη που μου δίνει ο κόσμος και οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μου είναι αυτό που με κάνει να προσπαθώ περισσότερο και να βρίσκω το κουράγιο να συνεχίσω όταν όλα φαίνονται δύσκολα.
Τα παράπονά μου θα ήθελα να τα εκφράσω στην πολιτική ηγεσία και κάθε υπεύθυνο που με τις πράξεις ή παραλείψεις του έφτασε η χώρα μας σε αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Για τα στάδια που ρημάζουν, για τους νέους που δεν έχουν ευκαιρίες και αναζητούν το μέλλον τους σε ξένες χώρες, για τη διαφθορά που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και για τόσα άλλα, μα κυρίως για έναν περήφανο λαό που προσβάλλεται και εξαθλιώνεται.
Παράδειγμα προς μίμιση! Δεν έχουμε παρα να της ευχηθούμε καλή επιτυχία. Πάμε δυνατά!