Δευτέρα , 15 Ιούλιος 2024


«Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το πιστέψεις» Συνέντευξη με την πρωταθλήτρια της Ξιφασκίας με Αμαξίδιο Κέλλυ Λουφάκη

Η Κέλλυ Λουφάκη αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αθλήτριας, καθώς αν και ξεκίνησε τον αθλητισμό μόλις πριν από δύο χρόνια, κατόρθωσε να προκριθεί και να συμμετάσχει στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Μέσα από το ειλικρινές της χαμόγελο και την θετική της στάση για τη ζωή, θέτει νέους στόχους για το μέλλον.

Το 2012 ενεπλάκης σε τροχαίο ατύχημα που ουσιαστικά μετέβαλε τη ζωή και την καθημερινότητά σου. Τι έχεις κρατήσει και τι έχεις απορρίψει από εκείνη την περίοδο;

Το τροχαίο μου ήταν η αιτία για μια καινούργια ζωή ..άγνωστη για μένα ,που σίγουρα ήξερα εξαρχής ότι θα έχει πολλές δυσκολίες ..πλέον μπορώ να πω ότι μόνο η περίοδος της νοσηλείας μου είχε δύσκολες στιγμές, όμως είχε και τόσο όμορφες στιγμές ,γεμάτες αγάπη από την οικογένεια μου και τους φίλους μου, που ήταν καθημερινά στο πλευρό μου, έχω μάθει στην ζωή μου να είμαι θετικός άνθρωπος και να αντιμετωπίζω με αισιοδοξία ότι μου συμβαίνει. Όπως λέει και το τραγούδι των Queen “The show must go on” ,αυτό λοιπόν έκανα και εγώ, συνέχισα την ζωή μου.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, άρχισες την ενασχόλησή σου με τον Παραολυμπιακό αθλητισμό. Πώς ήταν η πρώτες αθλητικές σου στιγμές και πώς προέκυψε το άθλημα της Ξιφασκίας;

Το άθλημα της ξιφασκίας προέκυψε από παρότρυνση του φυσικοθεραπευτή μου. Από την αρχή επέμενε να ξεκινήσω κάποιο άθλημα όμως ήμουν αρνητική γιατί ουδέποτε είχα σχέση με τον αθλητισμό. Άλλωστε είχα επιστρέψει και στην δουλειά μου και είχα ήδη δύσκολο πρόγραμμα, όμως τελικά μια μέρα αποφάσισα και έψαξα τα αθλήματα για άτομα με αναπηρία και έτσι επέλεξα τυχαία την ξιφασκία με αμαξίδιο χωρίς να έχω καμία σχέση ή να γνωρίζω κάτι για το άθλημα αυτό. Ξεκίνησα λοιπόν δειλά δειλά στον χώρο αυτό και μέσα σε 2 μήνες εντάχθηκα στην Εθνική ομάδα ξιφασκίας με αμαξίδιο και συμμετείχα στους πρώτους μου αγώνες σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εκεί έκανα και τις πρώτες μου νίκες όπου ένιωσα απίστευτα όμορφα. Ίσως ήταν και ο λόγος που από την αρχή το πίστεψα !!

Πριν από λίγες ημέρες επέστρεψες από το Ρίο της Βραζιλίας, πραγματοποιώντας το όνειρο της πρώτης σου συμμετοχής σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πώς βίωσες τη συγκεκριμένη εμπειρία;

Ένα άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα, έτσι θα το περιέγραφα .. Επέστρεψα γεμάτη από όμορφες στιγμές, γεμάτη εμπειρίες. Μετά το τροχαίο μου είναι η πιο έντονη στιγμή η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να φοράς το εθνόσημο και να εκπροσωπείς την χώρα σου. Λίγοι μπορούν να το ζήσουν αυτό και εγώ ήμουν τυχερή και το έζησα. Η συγκίνηση και το δέος που ένιωσα στην τελετή έναρξης την μέρα που αγωνίστηκα , αλλά και όλες τις μέρες με όλες τις επιτυχίες των υπολοίπων παιδιών δεν περιγράφονται.

Τι στερήθηκες και τι απόλαυσες περισσότερο κατά τη διάρκεια της Παραολυμπιακής σου προετοιμασίας εν όψει Ρίο;

Όταν ξεκίνησα το ταξίδι της πρόκρισης ήξερα ότι δεν θα είναι εύκολο. Αφιέρωσα πολύ χρόνο ,κόπο ,κούραση για προπονήσεις και πολλά ταξίδια για συμμετοχή σε αγώνες. Όμως το πίστεψα από την αρχή και το ήθελα πραγματικά. Δυστυχώς όμως έφτασα πολύ κοντά στην πρόκριση, αλλά δεν τα κατάφερα και έτσι σταμάτησα για να ξεκουραστώ. Βρισκόμουν λοιπόν σε διακοπές, όταν λίγο από πριν την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων ειδοποιήθηκα ότι είμαι η πρώτη επιλαχούσα λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας και να ετοιμάζομαι για το Ρίο. Από εκείνη την στιγμή και μετά άλλαξε όλη μου η ψυχολογία, τελικά δικαιώθηκα και ο στόχος μου έγινε πραγματικότητα. Η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ήταν πλέον γεγονός και η χαρά μου ήταν διπλή γιατί για πρώτη φορά θα εκπροσωπούσε γυναίκα την Ελλάδα το άθλημα της ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Νοιώθεις ότι στη χώρα μας υπάρχει ίση μεταχείριση και αντιμετώπιση ανάμεσα σε Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, τόσο σε επίπεδο Πολιτείας, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας;

Το πως θα μας αντιμετωπίσει κάποιος εξαρτάται από εμάς τους ίδιους άσχετα εάν είσαι Παραολυμπιονίκης ή Ολυμπιονίκης .Για μένα αυτά δεν διαφέρουν είναι εξίσου το ίδιο, η προσπάθεια είναι για όλους η ίδια. Σίγουρα η πολιτεία δεν είναι τόσο κοντά όσο θα έπρεπε, όμως ζούμε και δύσκολες στιγμές ως κράτος τα τελευταία χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα φτιάξουν στο προσεχές μέλλον. Όσο αφορά την κοινωνία πιστεύω – πάντα σύμφωνα με αυτά που ζω καθημερινά – ότι ο απλός ο κόσμος είναι πιο κοντά σε εμάς και πιστεύει πιο πολύ στην προσπάθεια και τον αγώνα των Παραολυμπιονικών και αυτό άλλωστε φάνηκε εξαρχής από τις πρώτες επιτυχίες μας στο Ρίο.

Ποιοι είναι οι επόμενοι αθλητικοί και προσωπικοί σου στόχοι για το εγγύς μέλλον;

Ξεκινάει μια καινούργια τετραετία, ο δρόμος για το Τόκιο. Σίγουρα μέσα στο 2017 θέλω ένα μετάλλιο και θα το αποκτήσω. Όσο αφορά τα προσωπικά, θέλω να είμαι καλά, να έχω την υγεία μου εγώ και όλος ο κόσμος και να ζω καθημερινά γεμάτες στιγμές και να ζω καθημερινά όμορφες στιγμές.

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις ορισμένα άτομα που νοιώθεις ότι στάθηκαν κοντά σου στο όμορφο ταξίδι για το Ρίο;

Δίπλα μου από την αρχή στο ταξίδι μου αυτό είχα τους γονείς μου, τον προπονητή μου τον κύριο Δημήτρη Κάζαγλη που από την αρχή πίστεψε σε μένα, τους φίλους μου, το νησί μου την Χίο που οι κάτοικοι του με αγαπάνε και με στηρίζουν και πολύ απλό κόσμο που είτε με γνώριζε είτε όχι. Σε όλους αυτούς σίγουρα ένα ευχαριστώ είναι λίγο.

Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα σε όσα Άτομα με Αναπηρία επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το πιστέψεις, .κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος μόνο με επιτυχίες, αλλά και μέσα από τις αποτυχίες γίνεσαι καλύτερος πάντα !! Εγώ το πίστεψα από την αρχή ότι θα καταφέρω και τα κατάφερα και σίγουρα ο αθλητισμός με βοήθησε και σωματικά παρά πολύ αλλά και πνευματικά ..άνοιξαν οι ορίζοντες μου και εκτίμησα πολλά …

loufaki-2

Check Also

Νέες επιχορηγήσεις από την ΕΟΕ για την Ολυμπιακή προετοιμασία

Ολυμπιακή επιτροπή

2 comments

  1. “Κύριε,πότε θα μας ξαναφέρετε στο σχολείο…διάσημους;”
    https://amfoterodexios.blogspot.gr/2016/10/blog-post_36.html

  2. Ήρθαν τελικά στο σχολείο μας…Το αφιέρωμα και η επίδειξη έγινε! Και δεν τους αφήναμε να φύγουνε…
    https://amfoterodexios.blogspot.gr/2016/10/blog-post_91.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*