Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024


«Από την Ίο στο Ρίο» Συνέντευξη με την κολυμβήτρια του Open Water Κέλλυ Αραούζου, μετά από την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.

Από μικρό παιδάκι στις πισίνες, η αθλητική της εξέλιξη την οδήγησε στην ανοικτή θάλασσα και μόλις πριν από λίγους μήνες ανακηρύχτηκε δευτεραθλήτρια κόσμου. Στα 25 της πλέον έτη, έχει ήδη εξασφαλίσει την Ολυμπιακή της συμμετοχή στο Ρίο και πλάθει τα δικά της όνειρα για το μέλλον.

Από την Ίο στην Αθήνα. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το άθλημα της κολύμβησης και πότε ξεκίνησαν να έρχονται οι πρώτες επιτυχίες;

Αν και η καταγωγή μου είναι από την Ίο γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Χαϊδάρι όπου ήρθα σε επαφή με το υγρό στοιχείο σε ηλικία 3.5 ετών στην τοπική ομάδα. Παρέμεινα εκεί μέχρι τα 19 μου χρόνια και οι πρώτες επιτυχίες άργησαν να έρθουν καθώς δεν μπορούσα να διαχειριστώ εύκολα το άγχος στους αγώνες μου. Πιο συγκεκριμένα έφτασα στο δίλημμα να πρέπει να επιλέξω για το αν θα αφοσιωθώ στην ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία ή θα ακολουθήσω τα όνειρα μου στο τομέα του αθλητισμού. Η επίτευξη του ορίου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο Μεξικό το 2008 ήταν καθοριστική για την απόφαση μου. Το μετάλλιο στο 1500άρι και τα προνόμια εισαγωγής στο πανεπιστήμιο ήταν αυτά τελικά που επιβεβαίωσαν πως πήρα την σωστή απόφαση.

Πώς είναι να έχεις προπονητή τον Νίκο Γέμελο και να προπονείσαι στη διπλανή διαδρομή με τον Σπύρο Γιαννιώτη;

Με τον Γέμελο συνεργάζομαι 6 χρόνια. Είναι κουραστικός αλλά χωρίς αυτό το πιεστικό το χαρακτήρα του δεν θα έκανα σωστά την δουλειά μου και ίσως να μην είχα αυτά τα αποτελέσματα τώρα. Δεν είμαι άνθρωπος που μπαίνω εύκολα σε καλούπια και αυτό από μόνο του κάνει την δουλειά του ακόμα πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά, ξέρει ότι αν βάλω κάτι στο μυαλό μου θα προσπαθήσω στο μέγιστο για να το καταφέρω, οπότε το μόνο που μένει είναι να μου βάλει την ιδέα! Όσο αφορά στον Σπύρο, είναι μία λέξη για μένα, «σχολείο». Είναι απόλυτα πειθαρχημένος και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, τον βοήθησε φυσικά ότι πρόλαβε κάποιες πολύ καλές στιγμές του αθλητισμού και μπόρεσε και συνέχισε. Πολλοί τις πρόλαβαν ειδικά από τον χώρο μας, ένας όμως είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να κυνηγάει το απόλυτο και αυτός είναι ο Σπύρος. Κάθε απόγευμα στην πισίνα είναι ένα στοίχημα, μια μάχη μεταξύ ανόμοιων αθλητών σε πολλά σημεία αλλά κυνηγώντας τον ίδιο στόχο.

2015 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Καζάν της Ρωσίας. 2η θέση στα 5 χλμ. Open water και ασημένιο μετάλλιο, 8η θέση στα 10χλμ. Εάν σήμερα θα έπρεπε να επιλέξεις μία μόνο από τις 2 επιτυχίες σου, ποια θα ήταν αυτή και για ποιον λόγο; Το μετάλλιο ή η πρόκριση;

Αν με έβαζες να επιλέξω ανάμεσα στο μετάλλιο και την πρόκριση θα σου έλεγα αρχικά ότι δεν χρειάζεται να επιλέξω γιατί έχω και τα δύο. Αν επέμενες όμως θα επέλεγα σίγουρα την πρόκριση γιατί είναι το όνειρο μου να αγωνιστώ σε μία τουλάχιστον Ολυμπιάδα.

Κολύμβηση πλέον για την Κέλλυ σημαίνει μόνο open water ή και αγωνίσματα πισίνας;

Η κολύμβηση για μένα δεν είναι μόνο open water και το αποδεικνύω καθώς σχεδόν κάθε χρονιά πιάνω τα όρια στο 1500αρι για τις μεγάλες διοργανώσεις ανεξαρτήτως αν αγωνίζομαι σε αυτές εν τέλη. Φέτος ο στόχος είναι ένας , αλλά αν όλα πάνε καλά η πισίνα δεν φεύγει από το πλάνο σε καμιά περίπτωση.

Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγάλο ραντεβού στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016. Παρθενική συμμετοχή σου ως εμπειρία ή βλέπεις αρκετά πιο μακριά;

Έφτασα στα 25 μου για να καταφέρω να πάρω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα πιέσω τον εαυτό μου στο μέγιστο για να μην είναι απλά μια παρθενική εμφάνιση. Δεν θα το επιτρέψω ξέροντας τις δυνατότητες μου, μιλώντας πάντα σύμφωνα με τα αποτελέσματα μου στις μεγάλες διοργανώσεις των περασμένων ετών.

Μόλις υποδεχτήκαμε το 2016 και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Ρίο. Σε ποιους αγώνες έχετε επιλέξει με τον προπονητή σου να συμμετέχετε και εάν γνωρίζεις από τώρα τους ενδιάμεσους σταθμούς σας προετοιμασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι στις 4 Ιανουαρίου θα φύγουμε για την πρώτη μας προετοιμασία σε υψόμετρο στα Πυρηναία Όρη και θα ακολουθήσει άλλη μια την περίοδο του Πάσχα. Θα συμμετέχουμε σε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό αλλά δεν γνωρίζω ακόμα ποιοι θα είναι.

Σου δίνεται το βήμα να ευχαριστήσεις ανθρώπους που σε βοήθησαν, αλλά και να εκφράσεις τυχόν παράπονά σου. Λαμβάνεις τα προνόμια που αρμόζουν σε μία δευτεραθλήτρια κόσμου;

Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να λάβουμε υπόψη μας όταν μιλάμε για διακρίσεις στον αθλητισμό είναι και οι συνθήκες που ο κάθε αθλητής προετοιμάζεται. Θεωρώ ότι δεν είναι κατάλληλες και σίγουρα επηρεάζουν καθημερινά την προσπάθεια του καθένα μας ξεχωριστά. Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο η μία προπόνηση από την άλλη να απέχει 4 ώρες και πολλές φορές να μην προλαβαίνεις να κάνεις τα βασικά ώστε να είσαι έτοιμος στην απογευματινή. Ή να αναγκάζεσαι να κάνεις προπόνηση σε μια παγωμένη πισίνα γιατί πολύ απλά οι πισίνες που έχουν μείνει ανοιχτές είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Κατανοώ ότι οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για όλους αλλά κάπως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Θέλω να ευχαριστήσω την Γένεσις Φάρμα και τον Κ. Ευριπίδη προσωπικά, γιατί χωρίς την πολύτιμη στήριξη του δεν θα μπορούσα να προετοιμαστώ κατάλληλα τις επόμενες 229 μέρες που μένουν μέχρι το μεγάλο ραντεβού. Τέλος, σίγουρα οφείλω να ευχαριστήσω τους δικούς μου ανθρώπους που είναι δίπλα μου και με στηρίζουν σε κάθε δυσκολία και με διευκολύνουν όσο μπορούν περισσότερο.

Check Also

Έναρξη για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παραολυμπιακής κολύμβηση στην Πορτογαλία

Κολύμβηση ΑΜΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*