Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024


«Ευλογημένη και χαρούμενη που είμαι Ολυμπιονίκης!» Συνέντευξη με την Ολυμπιονίκη της Υδατοσφαίρισης και Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη.

Το παζλ της ζωής της Βούλας Κοζομπόλη αποτελείται από μία άκρως επιτυχημένη αθλητική καριέρα, την κορύφωσή της με την κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου, το ύψιστο μητρικό της καθήκον και τη διαρκή προσφορά της στο κοινωνικό και αθλητικό πεδίο.

Ολοκλήρωσες μία σπουδαία αθλητική καριέρα, γεμάτη από επιτυχίες και συγκινήσεις. Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στο χώρο του αθλητισμού και της υδατοσφαίρισης;

Ξεκίνησα να κολυμπάω σε ηλικία 5 χρονών περίπου . Οι γονείς μου, μας πήγαν και τα τρία αδέρφια στην πισίνα της Γλυφάδας για να μάθουμε να κολυμπάμε. Ο μεγάλος μου αδερφός και εγώ κολλήσαμε αμέσως το ‘μικρόβιο’! Είχα κάποιες επιτυχίες στο κολύμπι σε πανελλήνιο επίπεδο και ήμουνα παθιασμένη με το νερό. Σε ηλικία 16 ½ χρονών είχα αρχίσει να βαριέμαι το κολύμπι και ξεκίνησα την υδατοσφαίριση το 1991. Να σημειώσω ότι η γυναικεία υδατοσφαίριση στην Ελλάδα μόλις είχε ξεκινήσει με το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα να γίνεται την περίοδο 1987-1988. Με την υδατοσφαίριση αγάπησα ακόμη πιο πολύ το νερό και άρχισα να βάζω στόχους να τους φτάνω και τελικά κατάφερα να είμαι βασική παίκτρια της Εθνικής ομάδας για 15 χρόνια με αποκορύφωμα βέβαια το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2004.

Θα θέλαμε να μας καταθέσεις τις κορυφαίες στιγμές σου, κατά τη διάρκεια της αθλητικής σου σταδιοδρομίας.

Ορόσημο για μένα και το Ελληνικό γυναικείο πόλο γενικότερα θεωρώ ότι ήταν το 2000, όπου με την ομάδα της Γλυφάδας κερδίσαμε το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης. Από εκεί και πέρα συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε δυνατότητες να πρωταγωνιστήσουμε και στις διεθνείς διοργανώσεις. Βέβαια, η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου είναι το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, που είναι και το πρώτο μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα για την χώρα μας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, βίωσες τη χαρά του Ολυμπιακού μεταλλίου. Μπορείς να μας περιγράψεις τη στιγμή;

Είναι μια στιγμή που θα θυμάμαι για πάντα με πολύ περηφάνια και συγκίνηση. Την στιγμή που τέλειωσε ο τελικός έκλαιγα αλλά δεν ήξερα ακριβώς γιατί. Στην αρχή ήμουν θυμωμένη και στενοχωρημένη γιατί χάσαμε το χρυσό μετάλλιο. Είχα ανάμεικτα συναισθήματα… Πόλυ γρήγορα όμως συνειδητοποίησα ότι το κλάμα ήταν κλάμα χαράς για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου και μάλιστα στην χώρα μας στην οποία γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Σήμερα, έχεις την τιμή να είσαι Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ενός συλλόγου δραστήριου, με κοινωνική και αθλητική προσφορά. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την ανάπτυξη και την προώθηση του;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα . Έχουμε εκπονήσει πολλά προγράμματα όπως ο «Αθλητικός προσανατολισμός» στα σχολεία όλης της χώρας και επίσης συμμετέχουμε, συνδιοργανώνουμε και στηρίζουμε πολλούς φορείς και τις δράσεις τους για την προώθηση του αθλητισμού και των Ολυμπιακών αξιών. Επίσης συμμετέχουμε σε πολλές φιλανθρωπικές δράσεις με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση και άλλων συνανθρώπων μας, για την ανάδειξη του εθελοντισμού και της προσφοράς στην κοινωνία μας. Όσον αφορά τους στόχους για την ανάπτυξη και προώθηση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών , θα ήταν ευχής έργο να ενεργοποιηθούμε όσον το δυνατό περισσότεροι Ολυμπιονίκες , να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και βέβαια να καταφέρουμε να κάνουμε συνεργασίες και με συλλόγους και Ολυμπιονίκες από όλο τον κόσμο με στόχο την διάδοση των Ολυμπιακών αξιών ,της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα, έλαβες το βραβείο ‘Γυναίκα και Αθλητισμός’ από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για την εν γένει προσφορά σου στην κοινωνία και ειδικότερα στην υποστήριξη του γυναικείου αθλητισμού. Τα συναισθήματά σου για αυτή την ύψιστη διάκριση;

Μετά από το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες και όλες τις διακρίσεις που είχα στην πολύχρονη αθλητική μου καριέρα , αυτό το Πανευρωπαϊκό βραβείο από την ανώτατη αρχή του αθλητισμού στον κόσμο, ήταν τεράστια ικανοποίηση, ύψιστη τιμή και αναγνώριση για τις προσπάθειες μου να προωθήσω και να συνταιριάξω τον αθλητισμό και τις αξίες του με την κοινωνία και να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βρούμε οι γυναίκες την θέση και τον ρόλο μας σε όλο το αθλητικό «γίγνεσθαι». Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα και με την υποστήριξη της ΔΟΕ, ετοιμάζω μια καμπάνια με τίτλο ‘make place for one more woman’ και ποικίλες σχετικές δράσεις.

Τι σημαίνουν για σένα ο Ολυμπισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ποιο ρόλο έχουν διαδραματίσει στη ζωή σου;

Η άμιλλα, η προσπάθεια, η συνεργασία, η συλλογικότητα, η φιλία, ο σεβασμός, η επιμονή στον στόχο και η υπέρβαση των δυσκολιών αποτελούν αξίες σημαντικές για τον καθημερινό αγώνα της ζωής και συνοψίζονται στην έννοια Ολυμπισμός. Με αυτές γαλουχήθηκα τόσα χρόνια στην αθλητική μου πορεία και αυτές αποτελούν έως και σήμερα τον δικό μου οδηγό. Και μόνο η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες είναι όνειρο ζωής για κάθε αθλητή. Εγώ νοιώθω διπλά χαρούμενη και ευλογημένη γιατί όχι μόνο κατάφερα να συμμετέχω στους Ολυμπιακούς αγώνες στην χώρα μας αλλά να κερδίσω και το ασημένιο μετάλλιο. Γι αυτό λοιπόν και η συμβολή μου στη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών με γεμίζει χαρά και ικανοποίηση και δέσμευση για συνέχιση των προσπαθειών μου.

Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και ειδικότερα για την παρουσία της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο;

Είμαι φύση αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να σκέφτομαι θετικά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Γνωρίζουμε όλοι πλέον την δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας, η οποία φυσικά έχει επηρεάσει και τον χώρο του αθλητισμού. Οι αθλητές μας κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν ψηλά την σημαία μας με την βοήθεια κάποιων ιδιωτικών πρωτοβουλιών και γι αυτό πιστεύω ότι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες θα έχουμε επιτυχίες και μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο που θα μας κάνουν υπερήφανους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου όνειρα, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Προτεραιότητα στην ζωή μου είναι σαφώς τα δύο μου παιδιά τα οποία θέλω να αναθρέψω και να διαπαιδαγωγήσω σωστά . Όσον αφορά τον εαυτό μου, θέλω παράλληλα να συνεχίσω να εξελίσσομαι , να δημιουργώ και να προσφέρω τόσο στο Ολυμπιακό κίνημα και στον αθλητισμό ,όσο και στην κοινωνία.

Check Also

Τα αποτελέσματα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Αθλητών με Νοητική Αναπηρία

Μπάσκετ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*