Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024


Παρέμβαση στο νομοσχέδιο για τις Μεταφορές για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία

Με επιστολή της στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου «Διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών. Αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και λοιπές διατάξεις», που βρίσκεται στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, ζητώντας ταυτόχρονα να κληθεί εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. μεταξύ άλλων προτείνει:

  • Οι δημόσιες τακτικές υπεραστικές και αστικές οδικές μεταφορές επιβατών που προσφέρονται ως υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Γ.Ο.Σ.) στο κοινό χωρίς διακρίσεις να συμπεριλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.
  • Το δίκτυο των δημοσίων τακτικών υπεραστικών και αστικών οδικών μεταφορών επιβατών εξυπηρετεί τις διαρκείς ανάγκες μετακινήσεων του επιβατικού κοινού συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία με προγραμματισμένα δρομολόγια, στα οποία καθένας χωρίς διακρίσεις έχει πρόσβαση έναντι του καθορισμένου κομίστρου»
  • […] Τα λεωφορεία αυτά πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές του Κανονισμού (EE) […], και έχουν λάβει σχετική έγκριση τύπου λεωφορείου, είναι δε κατάλληλα διασκευασμένα και εξοπλισμένα ώστε να εξυπηρετούν και επιβάτες με αναπηρία.
  • Οι φορείς να είναι σε θέση να εκτελούν συνεχώς το συγκοινωνιακό έργο που αναλαμβάνουν με ασφάλεια κατά την κυκλοφορία, ιδίως για τους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών με αναπηρία, με την αναγκαία ποιότητα και για την εξασφάλιση του επιπέδου υπηρεσιών που απαιτείται για την εκπλήρωση του σχετικού σκοπού δημοσίου συμφέροντος.
  • Ο σχεδιασμός του δικτύου λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες μετακινήσεων μαθητών ή εκπαιδευομένων προς τα κέντρα εκπαίδευσης και των εργαζομένων προς τους χώρους εργασίας, των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων, των στρατευσίμων που υπηρετούν τη θητεία τους, και γενικά την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Προκήρυξη διαγωνισμών: Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον η διαδικασία και τα στάδια των διαγωνισμών, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής των ενδιαφερομένων, λόγοι αποκλεισμού διαγωνιζομένων, τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται πάντοτε το κριτήριο της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, ο τρόπος ανάδειξης του αναδόχου, η δυνατότητα ενστάσεων των διαγωνιζομένων, μέτρα πρόληψης, εντοπισμού και διόρθωσης περιπτώσεων απάτης, διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη διαγωνιστική διαδικασία και άλλες σχετικές λεπτομέρειες.

Check Also

Αύριο η παρουσίαση της νέας πρωθιέρειας της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Τελετή αφής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*