Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024


Πρόγραμμα συνεργασίας για την ενίσχυση του θεσμού της Τελετής Αφής Ολυμπιακής Φλόγας

Η εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος συνεργασίας προκειμένου να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι δράσεις Πολιτισμού στην Αρχαία Ολυμπία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν και μετά τις τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αποτελεί το αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, η οποία υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε, με ιδιαίτερη χαρά, στο αίτημα του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης ανάμεσα στους τρεις φορείς με αντικείμενο την αναβάθμιση της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λόγω της σημαντικότητας του αρχαιολογικού της χώρου, του πανελληνίου ιερού της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και των μουσείων της, που αναδεικνύουν όχι μόνον το πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού. Η Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύ ισχυρά brand names της χώρας μας, τα οποία οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε διεθνώς, στο μέγιστο δυνατό. Η τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί ένα πολυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός το οποίο προβάλλει διεθνώς την Αρχαία Ολυμπία και την Ελλάδα, αλλά και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες των ολυμπιακών ιδεωδών. Η βούληση του Δήμου και της Περιφέρειας για αναβάθμιση της τελετής και πλαισίωσης της με εκδηλώσεις επιστημονικές και πολιτιστικές συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω προβολή της ίδιας της τελετής, επομένως και στην επιθυμητή ενίσχυση της εξωστρέφειας».

Η Προγραμματική Σύμβαση, έχει τριετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό 329.840 ευρώ. Προβλέπει τη διοργάνωση πολιτιστικών, επιστημονικών, σεμιναριακών γεγονότων μόνιμου ή περιοδικού χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια του έτους μεταξύ των τελετών Αφής Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, για τους Θερινούς και Χειμερινούς Αγώνες, αντίστοιχα.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ως παγκόσμιου κέντρου Πολιτισμού και οικουμενικών αξιών, η γενικότερη τουριστική προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και η ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο την αναβάθμιση του διεθνούς πολιτισμικού χαρακτήρα της. Παράλληλα, στόχο αποτελεί η προβολή και η προώθηση των σύγχρονων μορφών της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

Check Also

Έναρξη για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης με αμαξιδιο

Τένις με αμαξίδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*