Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024


Θετική εξέλιξη η ανακοίνωση για την συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

Η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζει την απόφαση του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, που συστάθηκε με τον ν. 4780/2021 (Α΄ 30), στο πλαίσιο της εφαρμογής του συνολικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία.

Ήταν 21η Αυγούστου 2019, όταν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης είχε προτείνει τη συγκρότηση της Αρχής, η οποία αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος, σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Πλέον έχει ψηφισθεί ο νόμος σύστασής της και σήμερα ανακοινώθηκαν τα ονόματα των ατόμων που θα την απαρτίζουν. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το αναπηρικό κίνημα, εάν οι εργασίες της προχωρήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας θα αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας με σκοπό την προώθηση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η σύσταση της Αρχής αποτελεί μια καινοτόμο ενέργεια καθοριστικής σημασίας για το αναπηρικό κίνημα, που αναδεικνύει τη σημασία και τη θέση της προσβασιμότητας στην ατζέντα των σύγχρονων πολιτικών που καλείται πλέον η Ελληνική Πολιτεία να ακολουθήσει στη συνέχεια μιας οικονομικής και μιας υγειονομικής κρίσης.

Η ανακοίνωση του γραφείο του πρωθυπουργού με τα ονόματα:

«Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτείται η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας που συστάθηκε με τον ν. 4780/2021 (Α΄ 30), στο πλαίσιο της εφαρμογής του συνολικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία, και αποτελείται από δώδεκα μέλη, ως εξής:

Επιστήμονες εγνωσμένου κύρους

α) έξι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους σε τομείς που έχουν σχέση με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Αρχής ή πολίτες των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την εργασία, την επιχειρηματικότητα και την ενημέρωση, εκ των οποίων τρεις είναι άτομα με αναπηρία, ένας ορίζεται ως Πρόεδρος και ένας ως Α’ Αντιπρόεδρος,

β) έναν επιστήμονα εγνωσμένου κύρους σε τομείς που έχουν σχέση με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Αρχής, που επιλέγεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ως Β’ αντιπρόεδρος,

γ) έναν εκπρόσωπο της Ε.Σ.Α.μεΑ.,

δ) έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος,

ε) έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,

στ) τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και

ζ) τον Συνήγορο του Πολίτη ή βοηθό Συνήγορο που ορίζεται από τον ίδιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού στη θέση του προέδρου της Αρχής, τοποθετείται, μετά από θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Α΄ αντιπρόεδρος της Αρχής ορίζεται η Δρ. Ελευθερία Μπερνιδάκη -‘Αλντους, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και Β΄ Αντιπρόεδρος η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, Τοπογράφος Μηχανικός, Εμπειρογνώμων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.

Check Also

Έναρξη για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης με αμαξιδιο

Τένις με αμαξίδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*