Σάββατο , 18 Μάιος 2024


Έναρξη του προγράμματος της Ολυμπιακής Εβδομάδας στα σχολεία

Με γνώμονα την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση της νεολαίας σε θέματα που συνδέονται με τον Ολυμπισμό, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» το οποίο θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2020-21, από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου. Το πρόγραμμα αφορά δύο ηλικιακές κατηγορίες μαθητών/τριών 6-12 ετών και 13-15 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και οι βασικοί του άξονες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα είναι οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Η Ελλάδα 2004 – Αθήνα 2004 και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που αναδεικνύουν τη μορφωτική και εκπαιδευτική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δράσεις αφορούν την απόκτηση γνώσης, αθλητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και ευαισθητοποίηση σε αξίες, όπως η φιλία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η κοινωνική ευθύνη. Επίσης πολύ σημαντική για τους συντελεστές του προγράμματος είναι η κατανόηση από τα παιδιά θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές της δημοκρατίας, τα υψηλά ιδανικά, την ειρήνη. Τέλος το πρόγραμμα αυτό συμβάλει στην απόκτηση εμπειριών και γνώσεων σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης και του αθλητισμού στην υγεία.

Η ένταξη του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μια ιδέα που υπήρχε εδώ και καιρό έντονα στην σκέψη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά μας την έννοια του Ολυμπισμού και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτόν τον Παγκόσμιο θεσμό, ως κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λόγω της πανδημίας, την φετινή χρονιά, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΘΝΟΑ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων. Παρ όλ’ αυτά οι δράσεις θα είναι πολλές και το ενδιαφέρον μεγάλο καθώς θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ζωντανές συνδέσεις με το Στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία, παρεμβάσεις και ομιλίες ολυμπιονικών και αθλητών υψηλών επιδόσεων καθώς και σπουδαίων προσωπικοτήτων του Αθλητισμού.

Check Also

Μουσείο Μπενάκη, ξενάγηση με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα

Διερμηνεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*