Παρασκευή , 22 Σεπτέμβριος 2023


Οι δράσεις της Ολυμπιακής Εβδομάδας από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία

Το πρόγραμμα Ολυμπιακή παιδεία – Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που αναδεικνύουν τη μορφωτική και εκπαιδευτική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι δράσεις αφορούν την απόκτηση γνώσης, αθλητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και αξιών. Συνδυάζουν την αρχαία και σύγχρονη ιστορία των Αγώνων με την εκμάθηση δεξιοτήτων σχετικών με την ένταξη των μαθητών/τριων στο σχολικό κοινωνικό περιβάλλον όπως:

 • να ευαισθητοποιηθούν σε αξίες, όπως η φιλία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη,
 • να γνωρίσουν την ιστορία και το πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων,
 • να ενημερωθούν για θέματα που σχετίζονται με τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004,
 • να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν με τα Ολυμπιακά ιδεώδη και με τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες,
 • να κατανοήσουν θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα,
 • να εξοικειωθούν με τις αρχές της δημοκρατίας,
 • να κατανοήσουν και να προσεγγίσουν τις έννοιες του εθελοντισμού, της διαφορετικότητας και της κοινωνικής ευθύνης,
 • να κατανοήσουν υψηλά ιδανικά όπως η ειρήνη,
 • να αποκτήσουν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην υγεία.

Η Ολυμπιακή Εβδομάδα αφορά δύο ηλικιακές κατηγορίες ομάδες μαθητών/τριων 6-12 ετών και 13 έως 15 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και θα υλοποιηθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2021.

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών θα είναι:

 • Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
 • Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
 • Ελλάδα 2004 – Αθήνα 2004
 • Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα
 • Ολυμπιακή εβδομάδα – Οδηγίες

Βασική προτεραιότητα δίνεται στην ενσωμάτωση του Ολυμπισμού, στην εδραίωση καινοτόμων δράσεων και δραστηριοτήτων εναρμονισμένων με τη σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη.

Η Ολυμπιακή εβδομάδα, έχει ως βασικό σκοπό να προσεγγίσει και να συμπεριλάβει όλους όσους εμπλέκονται με την αγωγή και την εκπαίδευση, να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει τους μαθητές/τριες της Ελλάδας στη διαμόρφωση συμπεριφορών, δεξιοτήτων και αξιών, οι οποίες εκπορεύονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις αξίες του Ολυμπισμού.

Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας zoom με διακεκριμένους Έλληνες αθλητές και Ολυμπιονίκες, ζωντανή σύνδεση με το Μουσείο και το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και συνδέσεις για τις παρακάτω 4 θεματικές ενότητες, Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004 και Ολυμπιακά Ιδεώδη- Ολυμπιακές αξίες.

Οι Σχολικές μονάδες ή τα τμήματα των τάξεων μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν όποιο μέρος από τις προτεινόμενες ενότητες επιθυμούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου.

Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εβδομάδας, είναι σημαντικό να διοργανωθούν παράλληλα, αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες εντός των Σχολικών μονάδων, για να συμμετέχουν οι μαθητές/τριες ανά τμήμα ή ανά τάξη. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να είναι, μικρά πρωταθλήματα, αγωνιστικές δραστηριότητες, προσομοίωση αθλημάτων, η βιωματικές δράσεις που κρίνουν κατάλληλες οι εκπαιδευτικοί για τη βέλτιστη παρακίνηση των μαθητών/τριων.

Παροτρύνουμε όλες τις Σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ολυμπιακή εβδομάδα, να ενθαρρύνουν τους μαθητές/τριες τους, να γνωρίσουν τις αρχές, τις αξίες και τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού και να συμμετέχουν σε όσες περισσότερες δράσεις επιθυμούν.

Αν κριθεί απαραίτητο, από τους εκπαιδευτικούς, για την καλύτερη προετοιμασία των δράσεων μπορεί να αφιερωθεί όσος διδακτικός χρόνος απαιτείται, στο Δημοτικό Σχολείο μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της ευέλικτης ζώνης και στο Γυμνάσιο μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και των αντικειμένων Πολιτισμός και Δραστηριότητες.

Check Also

Συνάντηση του Προέδρου της ΕΟΕ με τη νέα Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

ΕΟΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*