Σάββατο , 9 Δεκέμβριος 2023


Τα αποτελέσματα της αυτοψίας για την προσβασιμότητα της Ακρόπολης

Την αυτοψία που διενήργησε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πριν λίγες ημέρες, έστειλε με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στην υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, αναφορικά με την αξιολόγηση της προσβασιμότητας των παρεμβάσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο χώρο, τον εντοπισμό σημείων που χρειάζονται βελτίωση και την ανταλλαγή απόψεων με τους μελετητές και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού για την διασφάλιση της ασφαλούς και ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων στον Βράχο, μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης.

Συνοπτικά η ΕΣΑμεΑ εντόπισε τα παρακάτω, που περιγράφονται αναλυτικά στο έγγραφο της αυτοψίας:

  • Χρειάζονται βελτιώσεις στους χώρους στάθμευσης, για παράδειγμα χωροθέτηση και επισήμανση θέσεων στάσης- στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία τόσο στο δημόσιο χώρο στάθμευσης επί της οδού Ροβέρτου Γκάλλι όσο και στο χώρο πλησίον της «εισόδου ΑμεΑ» στο άλσος Αρείου Πάγου και καθοδηγητική σήμανση προς την «είσοδο ΑμεΑ».
  • Στις διαδρομές επί του Βράχου και τον Ιστορικό Περίπατο χρειάζεται τοποθέτηση κιγκλιδώματος κλπ., προσβάσιμες πληροφοριακές πινακίδες, επισήμανση κινδύνων, απομείωση αυτών, καθίσματα σε σημεία εύκολα εντοπίσιμα και προσβάσιμα από όλους, προσβασιμότητα Μουσείου.
  • Στον τομέα της πληροφόρησης χρειάζεται να δημιουργηθεί προσβάσιμη ιστοσελίδα με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την προετοιμασία μιας ασφαλούς και ανεμπόδιστης επίσκεψης (ωράρια, τιμές, δυνατότητα βοήθειας, συμβουλές ασφαλείας, θέσεις στάθμευσης, χρήση golf carts, σημεία αυξημένης επικινδυνότητας, δυνατότητα προγραμματισμού επισκέψεων κ.λπ.), καθώς και αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και δημιουργία προσβάσιμων εφαρμογών.
  • Εκπαίδευση προσωπικού: Εκπαίδευση οδηγών golf carts, φυλάκων και προσωπικού Υπηρεσίας εξυπηρέτησης επισκεπτών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε θέματα εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία (βασικές τεχνικές συνοδείας, τρόποι επικοινωνίας κ.λπ.) – με υλοποίηση της εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ (ΙΝΕΣΑμεΑ), διάθεση περιορισμένου αριθμού χειροκίνητων αμαξιδίων, στο χώρο της «εισόδου ΑμεΑ» για επισκέπτες βαδίζοντες που ενδεχομένως τα χρειαστούν.
  • Για την υπηρεσία Εξυπηρέτησης επισκεπτών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στην Ακρόπολη και σε κάθε αρχαιολογικό χώρο και μεγάλο μουσείο της χώρας χρειάζεται η δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης επισκεπτών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

Check Also

Επίδειξη μόδας για ΑμεΑ στον Άλιμο!

Αμεα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*