Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024


Οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλεί τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Σ.Μ.Ε.Α.Ε.:

  1. Να διοργανώσουν σε επίπεδο τμήματος δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, οι οποίες να αφορούν: α) στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, β) στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και γ) στην αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας. Για την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων όλες οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να εναρμονιστούν με όσα ορίζονται: α) στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 69543 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4810/Β/31-10-2020) που αφορά στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, β) στην υπ’ αριθ. 151978/ΓΔ4/7-11-20 Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Τροποποίηση της με αρ. 120126/ΓΔ4/12-9-2020 ΥΑ με θέμα: Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020-2021 (Β΄/3882)», γ) στην υπ’ αριθ. 126965/ΓΔ4/23-09-2020 Υπουργική Απόφαση με θέμα «Εξ αποστάσεως υποστήριξη μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και δ) στην υπ’ αριθ. 151977/ΓΔ4/7-11-2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τίτλο: «Οδηγίες και πληροφορίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» στις σχολικές μονάδες της Β/θμιας εκπαίδευσης. Τις εν λόγω δράσεις καλούνται να υποστηρίξουν τα οικεία Κ.Ε.Σ.Υ. και τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ., όπου αυτό είναι εφικτό. Στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. είναι αναρτημένος ενδεικτικός κατάλογος εκπαιδευτικού υλικού (συμβάσεων, βιβλίων, κινηματογραφικών ταινιών κ.ο.κ), το περιεχόμενο του οποίου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ανάπτυξης διαλόγου και υλοποίησης δραστηριοτήτων που θα στοχεύουν στην προαγωγή μίας κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας: https://www.minedu.gov.gr/eidiki-agwgi-2/sxolika-nea-eid-ekp/46877-05-11-20-draseis-kai-ekdiloseissta-sxoleia-gia-tin-3i-dekemvri-pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria
  2. Να συμβάλουν στη δημιουργία βίντεο μικρού μήκους που θα παραχθεί από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο την ανάδειξη της φωνής όλων των μαθητών και την παρουσίαση καλών συνεργατικών πρακτικών στον χώρο της ειδικής αγωγής και της ενταξιακής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, ζητείται από τις σχολικές μονάδες, εφόσον επιθυμούν, να αποστείλουν σε ψηφιακή μορφή υλικό το οποίο έχει εκπονηθεί από μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Check Also

Βράβευση πτυχιούχων αθλητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την ΕΟΕ

Αθλητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*