Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024


Αρχαίο Πνεύμα… Αθάνατο; γράφει ο Κωνσταντίνος Βασιλείου

Δεν έχω την απαίτηση να επιστρέψουμε στην εποχή του πλήρους ιδεαλισμού και ρομαντισμού, στην εποχής της κοινωνικής και αθλητικής καθαρότητας κατά την οποία τηρούνταν απαρέγκλιτα οι νόμοι και ο αλληλοσεβασμός αποτελούσε τον υπ’ αριθμόν ένα οδηγό της καθημερινότητας και των συναναστροφών. Αναγνωρίζω εξάλλου την πρόοδο της τεχνολογίας, την κοινωνίας, των ιδεών, των καθεστώτων και φυσικά την αλματώδη πρόοδο του αθλητισμού.

Τρέφω παρόλα αυτά την ελπίδα (επονομαζόμενη και αυταπάτη) ότι θα υπάρξει ξανά η στιγμή που θα αισθανθούμε έστω και στο ελάχιστο το πραγματικό συναίσθημα και νόημα του Αρχαίου Ολυμπιακού Πνεύματος… Δε θα ήθελα να καταφύγω σε τετριμμένα λόγια, αναγκάζομαι όμως να το πράξω : Εμπορευματοποίηση, γιγάντωση, χρήση απαγορευμένων ουσιών, πακτωλός χρημάτων, υπόγειες συναλλαγές, πολιτικές σκοπιμότητες.

Ή θα υπάρξει ομαλή και σταδιακή μετάβαση στις αρχές και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός, ή –πολύ φοβούμαι – ότι θα επέλθει η ώρα της κατιούσας, η ώρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελούν μία ακόμη αθλητική διοργάνωση, δίχως ‘χρώμα’ και ουσιαστικό περιεχόμενο, δίχως οσμή και αίσθηση παρελθόντος .

Εύχομαι και ελπίζω το Ολυμπιακό Κίνημα να μην ακολουθήσει πρακτικές και πολιτικές άλλων συγγενών οργανισμών (βλέπε UEFA), πιστεύω και ονειρεύομαι να ξημερώσει γρήγορα η μέρα που όλοι μας θα είμαστε πραγματικά και εξ ολοκλήρου υπερήφανοι για το Αρχαίο Πνεύμα, το Αθάνατο…

About Κωνσταντίνος Βασιλείου

Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου είναι Δημοσιογράφος και Υποψήφιος Διδάκτωρ Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Check Also

Βράβευση πτυχιούχων αθλητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την ΕΟΕ

Αθλητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*