Τετάρτη , 8 Μάιος 2024


Εντυπωσιακή αυλαία για τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου

Ο Στεφανουδάκης, αφού έσπασε το φράγμα των 30 μέτρων (30.74μ.), βρέθηκε στην κορυφή του ακοντισμού κατηγορίας F54 με νέο ρεκόρ αγώνων, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Κωστάκης επέστρεψε στον… θρόνο του, στο μήκος κατηγορίας Τ47, μετά από επτά χρόνια με επίδοση 6.45μ., εκμεταλλευόμενος ωστόσο τη δεύτερη καλύτερη προσπάθειά του στον τελικό!

To φράγμα των 30 μέτρων στον ακοντισμό F54, «έσπασε» ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, το οποίο είχε πλησιάσει συνολικά τέσσερις φορές στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις αντίστοιχες διοργανώσεις του 2018, του 2016, του 2014 και του 2012, ωστόσο είχε περιοριστεί στην 2η θέση. Αυτή τη φορά, ο Στεφανουδάκης βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα και δεν άφησε την χρυσή ευκαιρία να πάει χαμένη. Στη δεύτερη βολή είχε επίδοση 30.74μ. που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων και φυσικά νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο κατείχε ο ίδιος από τις 13 Νοεμβρίου 2019 στο Ντουμπάι με 29.76μ.

Στην κορυφή του μήκους Τ47, μετά από επτά χρόνια (2014, Σουόνσι), βρέθηκε ο Γιώργος Κωστάκης. Ο Έλληνας πρωταθλητής, βγήκε νικητής από μια εντυπωσιακή μονομαχία που κρίθηκε στη… δεύτερη καλύτερη προσπάθεια και επέστρεψε στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών. Ο Κωστάκης, με εξαίρεση το τελευταίο άλμα που βγήκε άκυρο, έδειξε ιδιαίτερα σταθερός, με αποτέλεσμα να τεθεί επικεφαλής από την αρχή. Το άλμα που του σφράγισε το χρυσό μετάλλιο ήταν το 4ο με 6.45μ, όμως και τα υπόλοιπα έγκυρα άλματα ήταν αρκετά ψηλά (6.43, 6.39, 6.36, 6.40μ.), με αποτέλεσμα να έχει το αβαντάζ έναντι του Σέρββου Ματιγιάσεβιτς. Ο τελευταίος κατέλαβε την 2η θέση, με την ίδια επίδοση, αλλά δεύτερο καλύτερο άλμα στα 6.36μ. Τρίτος με διαφορά μόλις πέντε εκατοστών από τους δύο πρώτους, κατετάγη ο Ισπανός Πέρες Μαρτίνες με 6.40μ.

Με επίδοση ίδια ακριβώς με αυτήν που είχε σημειώσει στον προκριματικό, ο Θανάσης Γκαβέλας, με guide τον Σωτήρη Γκαραγκάνη, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. κατηγορίας Τ11 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου που έριξε αυλαία απόψε στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας. Η επίδοσή στον τελικό ήταν 10.98, όπως ακριβώς και στον πρωινό προκριματικό όπου είχε σημειώσει νέο ρεκόρ Ευρώπης. Τη δεύτερη θέση με 10.99 πήρε ο κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης, μέχρι και πριν τον πρωινό προκριματικό, Τιμοτί Αντόλφ (Γαλλία).

Με το μετάλλιο του Γκαβέλα, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με συνολικά 11 μετάλλια και συγκεκριμένα τέσσερα χρυσά, δύο ασημένια και πέντε χάλκινα.

Check Also

Σε μορφή Braille όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Braille

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*