Κυριακή , 5 Μάιος 2024


Πανελλήνιος σχολικός διαγωνισμός καινοτομίας με σκοπό την υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία

Ο πρώτος Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Καινοτομίας για μαθητές/τριες Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τίτλο «Εμείς Καινοτομούμε – για τους συμμαθητές μας με αναπηρία», διοργανώνεται από το Εργαστήριο Προσβασιμότητας και Υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τον διαγωνισμό, θέμα του οποίου είναι το «Σχεδιάζω και προτείνω καινοτόμες ιδέες και προϊόντα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμμαθητών/συμμαθητριών μου με αναπηρία», υποστηρίζει πλήθος φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, αλλά και εταιριών όπως η «Γνώμων» και η «Olympia Electronics».

Από τις προτάσεις που θα κατατεθούν, θα βραβευθούν οι τρεις καλύτερες, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Τα βραβευθέντα έργα θα λάβουν, επιπλέον, το χρηματικό βραβείο των 5.000 ευρώ για τον πρώτο νικητή, 3.000 ευρώ για το δεύτερο νικητή και 2.000 ευρώ για τον τρίτο νικητή.

Ο Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές καινοτομίες. Η πρώτη αφορά τη συμβολή της επιτροπής Μεντόρων, που έχει συσταθεί, για να υποστηρίζει τους μαθητές κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των καινοτόμων σχεδίων/ιδεών τους, μέσω ανατροφοδότησης που θα παρέχεται κατά τη διάρκεια στοχευμένων τηλεδιασκέψεων που θα διενεργούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε πανελλήνιο επίπεδο. Η επιτροπή Μεντόρων απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας, με ειδίκευση σε θέματα αναπηρίας και εκπαίδευσης, αλλά και από σημαντικούς εκπροσώπους των επιμελητηρίων, της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας.

Η δεύτερη, εξίσου σημαντική, καινοτομία αφορά στις πληροφορίες που παρέχονται στους μαθητές μέσω της ιστοσελίδας του Διαγωνισμού, όπου πλήθος σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων ενσωματώνονται σταδιακά, τροποποιημένες σε απλοποιημένη γλώσσα, ώστε να είναι πλήρως κατανοητές από τους μαθητές.

Check Also

Σε μορφή Braille όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Braille

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*