Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024


60 χρόνια προσφοράς της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Σαν σήμερα, εξήντα χρόνια πριν, στις 16 Ιουνίου 1961, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία άνοιξε τις πόρτες της στους νέους όλου του κόσμου, εγκαινιάζοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο το κέντρο της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και Έρευνας που οραματίστηκε ο Βαρόνος Pierre de Coubertin.

Ήταν η πρώτη μέρα της 1ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες, στον χώρο που σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις, στην Αρχαία Ολυμπία, με την παρουσία 31 φοιτητών από 24 χώρες!

Από την ημέρα εκείνη και για 60 συναπτά χρόνια δράσης, η ΔΟΑ αποτελεί τον κύριο πυλώνα Ολυμπιακής Παιδείας σε διεθνές επίπεδο, διαδίδοντας με συνέπεια τις Ολυμπιακές Αξίες μέσα από τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, δημιουργώντας κάθε χρόνο και νέους πρεσβευτές του Ολυμπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΟΕ Avery Brundage, είχε αποκαλέσει το 1967 τη ΔΟΑ «Μέκκα του Ολυμπισμού» και ο Juan Antonio Samaranch «…το ξεχωριστό πνευματικό και εκπαιδευτικό κέντρο του Ολυμπισμού», ο δε Jacques Rogge σημειώνοντας την πετυχημένη πολυετή δράση της είχε δηλώσει “…αυτή η Ακαδημία υπήρξε για χρόνια ακρογωνιαίος λίθος για την Ολυμπιακής Παιδείας.”

Η φετινή επέτειος των 60 χρόνων της ΔΟΑ συμπίπτει με την ολοκλήρωση των έργων ριζικής ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, που πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της ΔΟΕ και την έναρξη μιας νέας εποχής για το Παγκόσμιο αυτό κέντρο Ολυμπιακής Παιδείας.

Σύγχρονοι χώροι διαμονής, άθλησης, εστίασης και διδασκαλίας, ανταποκρινόμενοι στις νέες απαιτήσεις των μεγάλων συνεδριακών κέντρων, θα υποδεχθούν από την επόμενη χρονιά τους ζηλωτές του Ολυμπισμού και τους νέους όλου του κόσμου για να ζήσουν λίγες ημέρες στο μαγευτικό περιβάλλον της ΔΟΑ, δίπλα στο αρχαίο στάδιο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2.500 χρόνια πριν.

Νέα προγράμματα Ολυμπιακής εκπαίδευσης θα οργανωθούν από κοινού με τη ΔΟΕ και η δράση της ΔΟΑ θα επεκταθεί σε κάθε μορφή παροχής Ολυμπιακής γνώσης.

Ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΟΕ Thomas Bach, αναφερόμενος στο έργο της ΔΟΑ δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του στην Πνύκα: «Η ΔΟΑ υπό πολλές έννοιες φέρεται ως ο ακαδημαϊκός πυλώνας του Ολυμπιακού Κινήματος, υλοποιώντας τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές αρχές του Ολυμπισμού. Κατ’αυτόν τον τρόπο, η ΔΟΑ βοηθάει και υποστηρίζει τη ΔΟΕ να επιδιώξει με τον βέλτιστο τρόπο την κυρίαρχη αποστολή μας, να βάλουμε τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.»

Ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, εκφράζοντας και τις σκέψεις των λοιπών μελών της Εφορείας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι, από οποιαδήποτε θέση, έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες τους ώστε η Ακαδημία να χαίρει αυτής της παγκόσμιας αναγνώρισης.

Το μέλλον της ΔΟΑ στον χώρο του Ολυμπιακού Κινήματος ξεκινάει από σήμερα κιόλας, με την ευκαιρία εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή της.

Check Also

Έναρξη για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης με αμαξιδιο

Τένις με αμαξίδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*