Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024


Ένας χρόνος χωρίς την εμβληματική μας χορογράφο Μαρία Χορς…

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος, από την απώλεια μιας ιστορικής μορφής της ελληνικής Ολυμπιακής οικογένειας, της χορογράφου των Τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, Μαρίας Χορς.

Η Χορς, το γένος Παναγιωτοπούλου, γεννήθηκε το 1921 στον Πειραιά. Φοίτησε στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο επαγγελματικό τμήμα της Σχολής Ορχηστικής Τέχνης της Κούλας Πράτσικα. Για πάνω από σαράντα χρόνια (1964-2007) δίδαξε χορό, εκφραστική κίνηση, χορογραφία και ελληνικό παραδοσιακό χορό, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ η μακρόχρονη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, ξεκίνησε το 1958 όταν μετά από πρόταση του Αλέξη Μινωτή, ανέλαβε τη χορογραφία του Οιδίποδα επί Κολωνώ.

Η Μαρία Χορς θα παραμείνει ως μία εμβληματική μορφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, την οποία χορογραφούσε επί σχεδόν πενήντα χρόνια, προσθέτοντας με την έμπνευσή της, νέα στοιχεία που ζωντάνευαν το τελετουργικό. Για την καλλιτεχνική προσφορά της τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (2000) και το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2002).

maria-chors

Check Also

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘Παίζουμε μαζί, Μαθαίνουμε μαζί’ από τα Special Olympics

Special Olympics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*