Δευτέρα , 15 Ιούλιος 2024


Ίαν Μίλλαρ. Ο αναβάτης – θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων γράφει ο Κωνσταντίνος Βασιλείου

Ο Ίαν Μίλλαρ, κατέχει ένα απλησίαστο ρεκόρ στο χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων στο άθλημα της Ιππασίας, που δύσκολα μπορεί κάποιος να το υπερβεί. Ο διεθνής αναβάτης, γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου του 1947 στο λιμάνι του Χάλιφαξ στα ανατολικά του Καναδά ,έχει λάβει μέρος σε 10 διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε ηλικία 25 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972 με το άλογο «Σχόεμαν» στο Μονάχο. Από τότε ακολούθησαν άλλες εννέα συμμετοχές μέχρι τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου σε ηλικία 65 ετών. Ο Μίλλαρ δεν έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς της Ρωσίας το 1980, λόγω του μποϊκοτάζ των Αγώνων μετά τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

Ο Μίλλαρ, στις δέκα Ολυμπιακές του παρουσίες, συμμετείχε στις επτά με διαφορετικό άλογο. Τρεις φορές έλαβε μέρος με το «Μπιγκ Μπεν» από το 1984 μέχρι το 1992, με το οποίο βραβεύτηκε το 1996 μπαίνοντας μαζί στην Καναδική Hall of FAME. Σε δέκα συμμετοχές στους μεγαλύτερους αγώνες του πλανήτη έχει καταφέρει να πλασαριστεί στη πρώτη πεντάδα πέντε φορές. Σημαντικότερη συμμετοχή για τον Καναδό θεωρείται η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, όπου κατάφερε να επιστρέψει στο Καναδά με το μοναδικό μετάλλιο που κέρδισε. Το Αργυρό μετάλλιό του συνέπεσε με την απώλεια της αγαπημένης του γυναίκας, η οποία λίγους μήνες πριν τους Αγώνες είχε χάσει την ζωή της.

Ο άνθρωπος – ρεκόρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέχει και άλλα σημαντικά ρεκόρ, όπως ο αθλητής που κέρδισε μετάλλιο σε ηλικία 61 ετών. Πλην των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει καταφέρει να γίνει ο πρώτος αναβάτης που κατακτά για δύο συνεχόμενες χρονιές το τίτλο του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1988 και 1989. Ο αποκαλούμενος «captain Canadian» κατάφερε να αναδειχτεί για δέκα χρόνια πρωταθλητής στο Εθνικό Πρωτάθλημα του Καναδά, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο του Τάγματος του Καναδά το 1986. Σήμερα, ο αναβάτης – θρύλος ζει στην φάρμα του στις παρυφές του Περθ μαζί με τα δύο παιδιά του, τον Τζόναθαν και την Έμη και ονειρεύεται την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο…

About Κωνσταντίνος Βασιλείου

Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου είναι Δημοσιογράφος και Υποψήφιος Διδάκτωρ Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Check Also

Η παρουσίαση της Κυπριακής Ολυμπιακής ομάδας για το Παρίσι 2024

Κύπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*