Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024


Το αθλητικό μας μέλλον. Υπάρχει; γράφει ο Νίκος Χούτας

γράφει ο Νίκος Χούτας

Οι νέες πραγματικότητες που διαμόρφωσε η κρίση των τελευταίων οκτώ σχεδόν χρόνων έχουν βίαια μεταβάλλει τους όρους και τις συνθήκες καλλιέργειας και ανάπτυξης του αθλητισμού στη χώρα μας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από έντεκα χρόνια η χώρα διοργάνωσε με επιτυχία Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα δαιδαλώδες και πολύπλοκο εγχείρημα, τότε αυτή η παραδοχή γεννά πολύ σοβαρές ανησυχίες. Δημοσιεύματα από το εξωτερικό καταγράφοντας με ζωηρά χρώματα την κατάσταση του ελληνικού αθλητισμού έχουν κάνει λόγο για ελεύθερη πτώση του.

Το φθινόπωρο του 2012, σε συνέντευξη Τύπου προέδρων αθλητικών ομοσπονδιών-μελών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) τέθηκαν ζητήματα που άπτονταν των προοπτικών του αθλητισμού στη χώρα με δεδομένο ότι το προβλεπόμενο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2013 ανερχόταν σε ποσοστό 0,007%. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνονταν ότι: «ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά κοινωνική ανάγκη, καθώς παγκοσμίως προκύπτει στατιστικά ότι με 1 εκ.ευρώ δαπάνες στον αθλητισμό γλιτώνεις 7 εκ.ευρώ για δαπάνες υγείας. Ή, αντιστρόφως, χάνοντας 1 εκ.ευρώ από τον αθλητισμό ζητεί 7 εκ.ευρώ η υγεία». Το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού ήταν το 2011, 117,8 εκατ.ευρώ, το 2012 μειώθηκε σε 99,6 εκ.ευρώ για να φτάσει το 2013 μόλις στα 66,6 εκ.ευρώ. Σημειώνεται ότι η κρατική επιχορήγηση αφορά τις ανελαστικές δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), των εποπτευόμεων φορέων και των ομοσπονδιών καλύπτοντας την αμιγώς αθλητική δραστηριότητα, 750.000 ενεργών στα σωματεία αθλητών και αθλητριών που με το αθλητικό δυναμικό προαγωνιστικών κατηγοριών φθάνουν το 1,5 εκατομμύριο άτομα. Στα δεδομένα αυτά οφείλει να συνεκτιμηθεί ότι ενώ για όλα σχεδόν τα πεδία και τους τομείς των δημόσιων πολιτικών έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια ολοκληρωμένες προτάσεις και μελέτες που αποσκοπούν στη διερεύνηση των προοπτικών τους, στον τομέα του αθλητισμού επικρατεί αμεριμνησία. Όπως γίνεται αντιληπτό ο ελληνικός αθλητισμός -που ήδη ασφυκτιά- διατρέχει τον κίνδυνο μιας μακράς παρακμής του. Άγνωστο γιατί αυτό δείχνει να μη θορυβεί την κεντρική εξουσία.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι επιβεβλημένη η οργάνωση ενός συμποσίου με την συμμετοχή του αθλητικού κόσμου της χώρας που θα έχει αντικείμενο το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. Για την πληρέστερη προσέγγιση του ζητήματος είναι αναγκαία η ακριβής γνώση της τρέχουσας κατάστασης στο χώρο του σωματειακού αθλητισμού που αντιμετωπίζει ζωτικά προβλήματα. Είναι κάτι παραπάνω από παραδεκτό ότι η λειτουργική τους δομή και οργάνωση χρήζει άμεσα συνολικού επανασχεδιασμού στη βάση των ανάγκων και των δυνατοτήτων της εποχής, πράγμα που καταρχάς προϋποθέτει να υπάρξει δημόσια συζήτηση οργανωμένης μορφής. Ένα στοιχείο για παράδειγμα που ανέδειξε η δυσχερής οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων είναι η προσφυγή σε συνεργατικές λύσεις και σχήματα μεταξύ αθλητικών ομοσπονδιών-σωματείων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ή ιδιωτών ως ένας πρόσφορος τρόπος διασφάλισης της απρόσκοπτης αθλητικής εξέλιξης στη χώρα.

About Νίκος Χούτας

Ο Νίκος Χούτας είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Check Also

Αύριο η παρουσίαση της νέας πρωθιέρειας της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Τελετή αφής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*