Tuesday , 19 March 2024


The Olympic year 2016 and the new challenges by Konstantinos Vasileiou

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού έτους 2016, είναι ακόμα νωπές οι μνήμες και ζωντανές στιγμές που ζήσαμε κατά τη διάρκεια των δύο μεγάλων διοργανώσεων του καλοκαιριού στο Ρίο της Βραζιλίας. Εγκαταλείποντας – κατά το δυνατόν – τις συναισθηματικές και υποκειμενικές τοποθετήσεις της ατμόσφαιρας που αποπνέει από την μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη, θα επιχειρήσω να αποδώσω τον απολογισμό των Αγώνων και εν συνεχεία να καταγράψω τις προκλήσεις της νέας χρονιάς που θα ξημερώσει σε λίγες ημέρες, τόσο με ελληνικό, όσο και με διεθνές Ολυμπιακό ενδιαφέρον.

Κοινή παραδοχή, αναφορικά με την απόδοση των ελληνικών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών ομάδων στο Ρίο, είναι αναντίρρητα οι άκρως επιτυχημένες παρουσίες των αποστολών μας. Η συγκομιδή των μεταλλίων, οι προκρίσεις των αθλητών μας σε τελικούς των αγωνισμάτων τους, η προσθήκη νέων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών στο πλούσιο ήδη παλμαρέ μας, συνθέτουν το γαλανόλευκο πάζλ που ολοκληρώθηκε στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Λατινικής Αμερικής.

Ρίο 2016 : Μυριάδες αναφορές έχουν γίνει τα τελευταία έξι έτη, αναφορικά με την ετοιμότητα της Βραζιλίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημαντικές καθυστερήσεις των εγκαταστάσεων, σοβαρά θέματα ασφαλείας, ιός Ζίκα, πολιτικά σκάνδαλα, οικονομική ύφεση. Μέχρι και την έναρξη των Αγώνων, κατά την άφιξη των πρώτων Ολυμπιακών αποστολών στο Ρίο, όλα έδειχναν ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις θα επιβεβαιώνονταν, καθώς παρουσιάσθηκαν τραγικές ελλείψεις σε πολλά επίπεδα. Παρ ‘όλα αυτά, οι Λατίνοι κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν, κυρίως λόγω της θετικής αίσθησης και ατμόσφαιρας που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και του ταμπεραμέντου των Βραζιλιάνων διοργανωτών.

Μπορεί το 2017 να αποτελεί μετά – Ολυμπιακή χρονιά, με μειωμένη αθλητική εγρήγορση και προσμονή, όμως αναμένουμε σημαντικά γεγονότα που θα σημαδέψουν το ελληνικό, αλλά και το διεθνές Ολυμπιακό status quo.

Στο εγχώριο σκηνικό, ύψιστης σημασίας γεγονός αποτελούν οι επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι ζυμώσεις, η ονοματολογία και το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα, μπορούν να μεταβάλουν τις ελληνικές Ολυμπιακές ισορροπίες για το εγγύς και το απώτερο μέλλον. Επιπρόσθετα, με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και τον νέο Έλληνα ‘Αθάνατο’ που θα πλαισιώσει τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της Σύγχρονης Ολυμπιακής Ιστορίας…

Σε διεθνές επίπεδο, τα βλέμματα όλων του φίλου του Ολυμπισμού θα είναι στραμμένα στο Περού, όπου το Σεπτέμβριο του 2017 θα αναδειχθεί η πόλη θα διοργανώσει του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Μετά την αποχώρηση του Αμβούργου και της Ρώμης από την κούρσα των υποψηφιοτήτων, μόνο τρεις πόλεις έχουν απομείνει για να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα. Βουδαπέστη, Παρίσι και Λος Άντζελες, υπόσχονται υψηλού επιπέδου Αγώνες και όσο βαδίζουμε προς την τελική ψηφοφορία, ο ανταγωνισμός αναμένεται να κορυφωθεί.

Αποχαιρετούμε λοιπόν το πλούσιο σε Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή δράση τρέχον έτος και ευχόμαστε η νέα χρονιά να μας χαρίσει όμοιες συγκινήσεις και στιγμές, στιγμές που μόνο ο Ολυμπισμός ξέρει άριστα και διαχρονικά να προσφέρει απλόχερα…

About Konstantinos Vasileiou

Konstantinos Vasileiou is Journalist and PhD c. in Olympic Studies at the University of Macedonia, Greece

Check Also

Tomorrow the presentation of the new High Priestess of the lighting ceremony of the Olympic Flame

Lighting ceremony

One comment

  1. Konstantinos Dalamitras

    Bravo Kosti, nice article!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*