Monday , 15 July 2024


Olympic vs. Roman Flame. "O Sancta simplicitas..."

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει αναρτηθεί το εξής μήνυμα του Προέδορυ της, κου Σπύρου Καπράλου: “Με μεγάλη χαρά αλλά και τιμή, η Ελλάδα συμμετέχει σε μία ακόμα κορυφαία διεθνή διοργάνωση, όπως είναι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες που θα γίνουν στο Μινσκ. Πρόκειται για μία σύγχρονη και φιλόδοξη διοργάνωση, που ενώνει όλες τις χώρες της Ευρώπης και προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία στους αθλητές της ηπείρου να συναγωνιστούν και να διακριθούν. Θα πάρουν μέρος οι καλύτεροι αθλητές της Ευρώπης καθώς πολλοί από αυτούς θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία στους Αγώνες του Μινσκ. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείψει από το μεγάλο αυτό αθλητικό ραντεβού της Ευρώπης και στέλνει περισσότερους από 70 αθλητές και αθλήτριες , οι οποίοι είμαι σίγουρος, ότι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, για να κάνουν και πάλι υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ελληνική αποστολή αλλά και στους διοργανωτές, οι οποίοι έχουν δουλέψει σκληρά τα τελευταία χρόνια, για να φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις 50 χώρες της Ευρώπης!” Το άναμα του βωμού του Εθνικού Ολυμπιακού Σταδίου Dinamo στο Μινσκ της Λευκορωσίας με την “Φλόγα της Ειρήνης” (Flame of Peace) θα αποτελέσει απόψε (Παρασκευή, 21.06.2019) την θεαματική κορύφωση της τελετής έναρξης των 2ων Ευρωπαϊκών Αγώνων. Χθες Πέμπτη, 20 Ιουνίου η φλόγα επισκέφθηκε τους βοτανικούς κήπους στο Μινσκ, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον αστέρα του χόκεϊ Αλεξέι Καλυζούνι, πρώην παίκτη της Ντιναμό Μίνσκ και της εθνικής ομάδας της Λευκορωσίας με λαμπρή καριέρα άνω των 20 χρόνων. Επίσης, ο καλλιτέχνης του λαού Βαλεντίν Ελιζαρίεφ μετέφερε τη “Φλόγα της Ειρήνης” στα σκαλιά του Θεάτρου Μπολσόι και χαιρετίστηκε από μια πολυμελή υπαίθρια ορχήστρα.

Όπως ενημερωνόμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, η “Φλόγα της Ειρήνης” άναψε πριν από 50 ημέρες στη Ρώμη στις 3 Μαΐου 2019 σε ένα ιστορικό μνημείο, στο Βωμό της Ειρήνης του Αυγούστου. Τότε, τρείς κορυφαίοι Ολυμπιακοί πρωταθλητές της Λευκορωσίας με ηλικίες που διαπερνούν όλες τις γενιές, είχαν παραλάβει τη Φλόγα της Ειρήνης από τα χέρια των ιθυνόντων της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Καπράλου, δεδομένου ότι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες τελούνται υπό την αιγίδα της. Η “Φλόγα της Ειρήνης” έφυγε από την Αιώνια Πόλη πλαισιωμένη από μοτοσικλέτες Harley Davidson που οδηγούσαν τα μέλη του “The One Chapter” της Λευκορωσίας και οι οποίοι συνόδευαν τη Φλόγα καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της. Η λαμπαδηδρομία διέσχισε 8 χώρες, διένυσε 7700 χιλιόμετρα και την κράτησαν 450 δρομείς, με αρκετούς εξ αυτών να δηλώνουν την μεγάλη συγκίνηση και τιμή που ένιωθαν. Πριν φθάσει στη Λευκορωσία, η “Φλόγα της Ειρήνης” ταξίδεψε στις γειτονικές και ενδιάμεσες χώρες. Ορειβάτες της Λευκορωσικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας την ανέβασαν στην κορυφή του Mont Blanc, κλείνοντας το πρώτο μεγάλο σκέλος της λαμπαδηδρομίας. Στη Βουδαπέστη, η 98χρονη Ágnes Keleti, η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης, μετέφερε τη Φλόγα της Ειρήνης γεγονός που απετέλεσε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της λαμαπδηδρομίας. Η Κέλετι είχε κερδίσει πέντε ολυμπιακά χρυσά μετάλλια στη γυμναστική παρά την διακοπή στη καρριέρα της λόγω του Β’ Παγκ. Πολέμου και του εμφυλίου στην πατρίδα της.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η πορεία της λαμαπδηδρομίας περνάει από τη Βουδαπέστη. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική γιορτή γύρω από αυτό το γεγονός ….και να συνδυάσουμε σε αυτή τόσο τις αθλητικές όσο και τις βασικές ανθρώπινες αξίες. Την τελευταία φορά που η Φλόγα μιας παρόμοιας λαμπαδηδρομίας πέρασε από τη Βουδαπέστη ήταν πριν από περίπου 50 χρόνια, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Ως εκ τούτου, η σημερινή συνάντηση με την «Φλόγα της Ειρήνης» είναι μια πολύ συναισθηματική στιγμή για όλους τους κατοίκους της Βουδαπέστης και της Ουγγαρίας” δήλωσε ο Krisztian Kulcsar, Πρόεδρος της Ουγκρικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην Τσεχική Δημοκρατία, η “Φλόγα της Ειρήνης” μεταφέρθηκε στο Μπρνο, όπου η Τσεχική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσε ημέρα αθλητικής δραστηριότητας και στην Πολωνία η δάδα έφθασε στο Ολυμπιακό Κέντρο Jean Paul II στη Βαρσοβία. Αργότερα κατέλαβε δεσπόζουσα θέση στην κεντρική σκηνή του πολωνικού “Olympic Picnic”, ενός ετήσιου αθλητικού φεστιβάλ. Όταν η λαμαπδηδρομία έφτασε σε Λευκορωσικό έδαφος στο Μπρέστ και καθώς η Φλόγα διέσχιζε την ύπαιθρο χώρα, οι διοργανωτές φρόντισαν να τονίσουν τη σημασία της απελευθέρωσης της χώρας από τους ναζί, το 1944. Η λαμπαδηδρομία συνήρπασε μεγάλο μέρος του λευκορωσικού έθνους που υποδέχθηκε τη Φλόγα με ενθουσιασμό. Στα προάστια του Μινσκ, οι δρομείς επισκέφθηκαν “Το ύψωμα της δόξας”. Είχε προηγηθεί ταξίδι στο Κάστρο Μιρ, όπου χαιρετίστηκε από φρουρούς με μεσαιωνική ενδυμασία αλλά και στα εθνικά πάρκα της Λευκορωσίας, για να τονίσει η σύνδεση των αγώνων με το περιβάλλον.

Though very recently held at National Olympic Stadium Dinamo Minsk the General rehearsal of the opening ceremony, the touch of the altar with the "flame of peace", remains a closely guarded secret. Speculations about the identity of the final runners give and take. Anyway, the organizers of "Minsk 2019" have many options in eminent athletes – Olympic champions. From all the above in combination with many official statements and from the rich multimedia content (videos, photos, etc.) that circulates on the Internet, perceived the enormous visibility, prestige and recognition of neokopis of this flame with the source neighbour Italy. Reasonably unforgiving arises an excruciating, rather rhetorical, question that I never had to have put: If the Flame, the so-called "flame of peace" is a carrier of the Olympic Ideals and carry in its wake the symbolism of peace as they want the makers of the Olympic movement, then what meaning, symbolism, the role and the raison d ' être of the Olympic flame? Those who understand the impious and yponomeytiki practice, even among many of the last few years, at the expense of the Supreme symbol of Olympia, we can only borrow the phrase "O Sancta simplicitas ..."the philosopher and reformer Jan Hus (Jan Hus 1369-1415) who exclaimed at the time of sentencing of the pyre, when he saw an old lady to carry wood and cast into the fire in order to rekindle. This phrase is rendered in Greek as "Oh Holy simplicity (or, Holy naivete)... "and, it has been called skwptika for particularly gullible people or to characterize afelestatwn statements.

About Konstantinos Antonopoulos

Konstantinos Antonopoulos is Archaeologist of the Ephorate of Antiquities of Elis/Greece and Vice President of the Institute of Olympism Terra Olympia

Check Also

The presentation of the Cyprus Olympic team for Paris 2024

Cyprus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*