Tuesday , 23 April 2024


"My goal is the 11th Paralympic Medal!" Interview with the Greek Paralympian Charalampos Taiganidis

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ στο χώρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Κολύμβησης, καθώς έχει ήδη αποκτήσει 10 Παραολυμπιακά μετάλλια. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι δεν επαναπαύεται και βάζει πλώρη για νέες επιτυχίες.

Ποιο ήταν το αρχικό σου κίνητρο να ασχοληθείς από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό;

Όπως όλα τα μικρά παιδιά είχαμε όνειρα για τον αθλητισμό και τα πρότυπά μας. Έτσι και εγώ είχα πάθος με το ποδόσφαιρο, θυμάμαι ότι κοιμόμουν αγκαλιά με τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια. Η πρώτη μου επαφή με το κολύμπι, όσο και αν ακούγεται παράξενο, ήταν λόγω του γεγονότος ότι είχα φοβία με το νερό! Κατόρθωσα όμως να την ξεπεράσω γρήγορα με τη βοήθεια των προπονητών και έτσι μπήκα στο άθλημα σε ηλικία 5 ετών. Μετά άρχισαν οι αγώνες, οι πρώτες επιτυχίες, για να φτάσουμε στο σημερινό υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

Το 2003 μαθαίνεις για την οφθαλμολογική σου πάθηση και ξεκινάς την ενασχόλησή σου με την κολύμβηση για Άτομα με Αναπηρία. Πόσο δύσκολη ήταν η συγκεκριμένη μετάβαση;

Ουσιαστικά, το πρόβλημα με το μάτι μου το είχα από πολύ μικρή ηλικία και με τον καιρό υπήρχε επιδείνωση. Το 2003 ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με κολύμπι για Άτομα με αναπηρία. Η μετάβασή μου στον Παραολυμπιακό χώρο δεν ήταν αρχικά απλή και εύκολη. Παρατηρούσα όμως ότι οι συναθλητές μου δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν από τους υπόλοιπους αθλούμενους και έτσι άρχισα να προσαρμόζομαι και εγώ στα νέα αθλητικά μου δεδομένα.

Θεωρείσαι από τους κορυφαίους κολυμβητές στον κόσμο, με 10 Παραολυμπιακά μετάλλια και άπειρες Παγκόσμιες διακρίσεις και ρεκόρ. Ποιοι είναι οι επόμενοι αθλητικοί σου στόχοι;

Ο επόμενος μεγάλος μου στόχος είναι αναμφίβολα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο σε λίγο καιρό. Θα καταβάλω μεγάλες προσπάθειες για να κατακτήσω το ενδέκατο μετάλλιο σε αυτούς τους Αγώνες. Πρώτα ο Θεός, θέλω να αφήσω την δική μου παρακαταθήκη και να γίνω ο πρώτος αθλητής με 11 μετάλλια από τους πρώτους Αγώνες του 1896.

Είχες την τιμή να είσαι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Την θεωρείς μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή να είσαι σημαιοφόρος αυτής της ένδοξης σημαίας. Της σημαίας για την οποία αγωνιστήκανε, ματώσανε και κλάψανε σπουδαίοι Έλληνες. Το να μπαίνεις σε ένα κατάμεστο στάδιο κρατώντας την Ελληνική σημαία, δηλώνεις ότι η Ελλάδα είναι εδώ, η Ελλάδα είναι παρούσα.

Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει ίση αντιμετώπιση Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών από την Πολιτεία άλλα και από την κοινωνία;

Θεωρητικά, από πλευρά της πολιτείας υπάρχει ισονομία μεταξύ Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών. Πρακτικά όμως είμαστε ακόμα πίσω, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον τομέα των χορηγιών κυρίως. Από την πλευρά της κοινωνίας, έχουνε γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης, αν και ακόμα υπάρχουν λαθεμένες εντυπώσεις. Να φανταστείτε ότι μερικοί θεωρούν ότι είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι άτομα με αναπηρία. Ελπίζω ότι στο κοντινό μέλλον οι συνθήκες και η αντιμετώπιση μας από τον κόσμο θα βελτιωθούν σημαντικά.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη οργανωμένος Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Να είστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει πολύ σύντομα. Είμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, ενός συλλόγου που θα εκπροσωπεί όλους τους Παραολυμπιονίκες και θα φροντίζει για τα θέματα που τους απασχολούν. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει απόπειρες δημιουργίας τέτοιου σωματείου, άλλα κατά την άποψή μου έγινε με γνώμονα τα προσωπικά συμφέροντα ορισμένων αθλητών. Στο εγχείρημα μας που φιλοδοξούμε ότι θα δημιουργηθεί σύντομα, φιλοδοξούμε ότι θα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο οποίος ήδη παρουσιάζει μεγάλο έργο.

Πως έχεις σκεφτεί το μέλλον σου μετά από την αποχώρησή σου από τις πισίνες;

Αν και πολύ πιστεύουν ότι θα σταματήσω την ενεργό δράση μετά το Ρίο, φιλοδοξία μου είναι να συνεχίσω και στους μεθεπόμενους Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, με την προϋπόθεση βέβαια να είμαι καλά. Μετά και αυτή την μεγάλη διοργάνωση θα κρεμάσω το σκουφάκι μου. Η μετα-αθλητική μου καριέρα φιλοδοξώ να συνδυαστεί με την ενεργό συμμετοχή μου στις πισίνες με κάποιο άλλο πόστο, διότι πραγματικά νοιώθω την ανάγκη να μεταφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου στα νέα παιδιά που έχουν όρεξη να αγωνιστούν και να διακριθούν.

Check Also

Start for the European Paralympic Swimming Championships in Portugal

Swimming for people with disabilities

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*