Σάββατο , 4 Μάιος 2024


Η πρόταση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για το ‘ευ αγωνίζεσθαι’

Για τη δύναμη του αθλητισμού, που με τις Αξίες και τις Αρχές του φέρνει πιο κοντά τους λαούς σε όλο τον κόσμο, καλλιεργεί πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους και επηρεάζει δραστικά τις κοινωνίες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, μίλησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην Υπουργική Συνάντηση για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP), που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η «Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας το 1996 για διαβαλκανική συνεργασία και συνεχίζεται αδιάλειπτα αυτά τα 25 χρόνια.

Στη Συνάντηση των Υπουργών για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό, όπου πλην Ελλάδας και της οικοδέσποινας Τουρκίας συμμετείχαν άλλες οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία), ο κ. Αυγενάκης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενδυνάμωσης των Ιδεωδών των Ολυμπιακών Αγώνων και συμπόρευσης με αυτά ως οδηγό:
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διδάσκουν την κοινή, αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη των αθλητών και των αθλητριών που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές κουλτούρες. Η ειρήνη, το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα είναι απαραίτητα συστατικά για την κοινωνία που θέλουμε να έχουμε» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και επισήμανε ότι:
«Με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, οι χώρες μας να συνεργαστούν για τη διατύπωση και υποστήριξη προτάσεων, που θα αφορούν στην Ολυμπιακή Εκεχειρία. Να προβούν στις δέουσες ενέργειες για να συνεισφέρουν στην αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την εδραίωσή της στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση ως ένα αποτελεσματικό όργανο για τον τερματισμό, τουλάχιστον, των παγκοσμίων διενέξεων, στηριζόμενοι σε αυτό καθαυτό το γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων».
Η πρόταση του κ. Αυγενάκη επικροτήθηκε με ενθουσιασμό και αναμένεται να συμπεριληφθεί στην Κοινή Δήλωση της επόμενης Συνάντησης Υπουργών για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό.
Ήδη, μάλιστα, στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε, προστέθηκαν τα εξής σε ότι αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Υποστηρίζουμε προτάσεις και συνεργατικές πρακτικές που αναπτύχθηκαν για την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών και ιδανικών.
Φροντίζουμε να δρούμε υπό το Ολυμπιακό πνεύμα, με αμοιβαία κατανόηση, φιλία, αλληλεγγύη και με γνώμονα το ευ αγωνίζεσθαι, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού»

Check Also

Σε μορφή Braille όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Braille

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*