Tuesday , 23 April 2024


Pan-European protest for the accessibility of people with disabilities

Εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη εξακολουθούν να αποκλείονται από τη χρήση βασικών προϊόντων και υπηρεσιών που θεωρούνται δεδομένα για τον υπόλοιπο πληθυσμό επειδή δεν είναι προσβάσιμα. Αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, στο να εισέλθουν σε μια τράπεζα, ένα σχολείο, το πανεπιστήμιο ή κάθε δημόσιο κτίριο, να χρησιμοποιήσουν το μετρό, να εκδώσουν εισιτήρια, να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αγορές κ.λπ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτές τις ημέρες συζητά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, τον νόμο με τον οποίο πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ θα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία και των 190 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω. Το πρόσφατα δημοσιευμένο σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), η οποία είναι η αρμόδια επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι πολύ ανησυχητική. Η έκθεση της επιτροπής αποδυναμώνει δραματικά την Πράξη – σε τέτοιο βαθμό που αποτυγχάνει να φέρει μια πραγματική θετική αλλαγή στη ζωή των πολιτών της ΕΕ.

Η επιτροπή IMCO θα συζητήσει τον νόμο, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Την ίδια μέρα στις 12.00 το πρωί διαδηλώνουμε έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Place du Luxembourg) καλώντας για μια ισχυρή και φιλόδοξη Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας. Συμμετέχουν οργανώσεις ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) καλεί σε συμμετοχή στη διαμαρτυρία και στη διάδοση του μνήματος για τη σημασία μιας περιεκτικής και προσβάσιμης Ευρώπη για όλους τους πολίτες της. Σας καλεί επίσης να ακολουθήσετε τους συμμετέχοντες χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα στο δρόμο τους από Trone μετρό στην πλατεία Place du Luxembourg και να εντοπίσετε τα εμπόδια και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, εξαιτίας της έλλειψης προσβασιμότητας.

Check Also

Start for the National Wheelchair Tennis Championship

Wheelchair tennis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*