Tuesday , 19 March 2024


'Excellent relations between Olympic Cyprus and motherland – Greece' Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, μιλά για τις δράσεις, τους στόχους και τις φιλοδοξίες του Κυπριακού Ολυμπιακού Κινήματος.

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Κύπρου, αποτελεί έναν οργανισμό με πλούσια δράση. Ποιες είναι οι προγραμματισμένες σας δραστηριότητες για την φετινή χρονιά;

Αρχικά, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα προχωρήσει στην έκδοση λευκωμάτων και περιοδικών και στην διοργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας και ζωγραφικής. Επίσης, υπάρχει η προκήρυξη διαγωνισμού με θέματα που προάγουν την Ολυμπιακή ιδέα, η διοργάνωση Παγκύπριου μαθητικού συνεδρίου μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Πιέρ ντε Κουμπερτέν και η συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια/σεμινάρια που έχουν σχέση με την Δ.Ο.Α. Τέλος, θα λάβει χώρα η Ετήσια Γενική Συνέλευση με υψηλούς προσκεκλημένους και για φέτος έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί ο κύριος Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Επίτιμος Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Πρόσφατα, εκλεχθήκατε στη διοίκηση του Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας για το εγγύς μέλλον;

Στόχοι μας είναι η βοήθεια προς όλες τις Ομοσπονδίες – ειδικά στις πιο μικρές – για εξεύρεση οικονομικών πόρων ούτως ώστε να επεκτείνουν τόσο τις δραστηριότητες τους όσο και να αυξήσουν τα μέλη τους. Επίσης, η εξεύρεση χορηγών για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, ούτως ώστε να αυξηθούν τα έσοδα μας. Ένας ακόμη σημαντικός στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, με απώτερο σκοπό να καταστεί πιο γνωστή στο ευρύτερο κοινό του νησιού μας. Οι φιλοδοξίες μας είναι η οικονομική ανεξαρτησία της ΚΟΕ και αν είναι δυνατό να καταστεί η ΚΟΕ αυτόνομη οικονομικά και να μην εξαρτάται από την κυβερνητική χορηγία. Επιπρόσθετα, φιλοδοξούμε στην εισδοχή του μαθήματος «Ολυμπισμός» στα δημοτικά σχολεία, είτε σαν μέρος του μαθήματος της γυμναστικής είτε σαν ανεξάρτητο μάθημα. Το «Ευ Αγωνίζεσθαι» πρέπει να σφυρηλατηθεί στα παιδιά μας από την ηλικία της Δημοτικής εκπαίδευσης.

Πριν από λίγο καιρό βρεθήκατε στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία, εκπροσωπώντας την Κύπρο στη σύνοδο των Διεθνών Ολυμπιακών Ακαδημιών. Τι αποκομίσατε;

Ήταν μια εμπειρία ανεπανάληπτη. “One of a life time experience”. Μόνο αν επισκεφτείς τις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας και περπατήσεις όλο τον Αρχαιολογικό χώρο συνειδητοποιείς το μέγεθος της ιδέας του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών αγώνων. Μια ιδέα που στα παλιά χρόνια ήταν ικανή να σταματήσει πολέμους. Ειλικρινά νοιώθω πολύ πιο «πλούσιος» που μου δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσω πλήρως και να εμπεδώσω το τρίπτυχο του Ολυμπισμού.

Είσαστε ευχαριστημένος από τις επιδόσεις των Κύπριων πρωταθλητών στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο;

Οπωσδήποτε. Ένα μικρό νησί με πληθυσμό γύρω στις 700,000 να καταφέρει να έχει 7 αθλητές σε τελικούς αγωνισμάτων πιστεύω είναι εξαιρετικό.

Ποιες είναι οι βλέψεις σας για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, αναφορικά με τις συμμετοχές και τις επιδόσεις των αθλητών της Κύπρου;

Θα έλεγα τουλάχιστον δύο μετάλλια που το θεωρώ δυνατό. Ιστιοπλοΐα και Σκοποβολή είναι τα δυνατά μας χαρτιά για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είσαστε ικανοποιημένος από την στήριξη της Κυπριακής Πολιτείας προς στους αθλητές του νησιού, στην προσπάθειά τους να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο;

Σε αυτό το σημείο η απάντηση είναι «το κατά δύναμιν». Ειλικρινά προσπαθεί η πολιτεία εν τω μέτρω του δυνατού. Έχει συσταθεί στην ΚΟΕ μια Ad Hoc επιτροπή για να προωθήσει Υποτροφίες προς αθλητές που προετοιμάζονται από τώρα για το 2020. Υποτροφίες τόσο κρατικές ή μέσω της ΚΟΕ αλλά και του Olympic Solidarity. Τυγχάνω να είμαι μέλος σε αυτή την επιτροπή και ήδη μελετούμε εισηγήσεις που ήρθαν από διάφορες Ομοσπονδίες.

Οι στενές και διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου υφίστανται και ανάμεσα στις Ολυμπιακές Επιτροπές των δύο χωρών;

Σίγουρα. Έχω πληροφορηθεί από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ ότι από τον καιρό που ιδρύθηκε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, η σχέση της με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι άριστη. Η Κύπρος πάντα βασίζεται σε όλους τους τομείς στην βοήθεια της «μητέρας» πατρίδας. Πόσο μάλλον στον τομέα του Ολυμπισμού που η Ελλάδα είναι η μάνα του Ολυμπισμού σε Παγκόσμιο επίπεδο.

cyprus photo dir

Check Also

The results of the Panhellenic Basketball Championship for Athletes with Intellectual Disabilities

Basketball

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*