Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024


Τα σχέδια για την υποστήριξη των προσφύγων με αναπηρία

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με αναπηρία δεν πρέπει να ξεχαστούν, δεν πρέπει να χαθούν, πρέπει να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και εύκολα γίνονται θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει τον αγώνα ανάδειξης των προβλημάτων των προσφύγων με αναπηρία με αμείωτο ζήλο. Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης με αλλεπάλληλες επιστολές προς την Κυβέρνηση αλλά και τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εκκλήσεις στις οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, τονίζει τη διάσταση του προβλήματος. Οι πρόσφυγες με αναπηρία αποτελούν μια υποομάδα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους σε ιδιαίτερα μειονεκτική κατάσταση- είναι αόρατοι. Ως εκ τούτου, έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας και υποστήριξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία του αριθμού των προσφύγων με αναπηρία. Υπάρχουν εμφανή προβλήματα στη διαδικασία ταυτοποίησης των ατόμων με αναπηρία. Οι «ορατές» αναπηρίες συνήθως εντοπίζονται, ενώ οι λιγότερο εμφανείς παραμένουν συχνά απαρατήρητες. Η αναγνώριση ενός ατόμου με αναπηρία ως τέτοιο είναι πολλές φορές ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε εξειδικευμένη προστασία, για την εξασφάλιση της υποστήριξης και για την παροχή εύλογων προσαρμογών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου.

Στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους εντάσσεται και η υλοποίηση του προγράμματος: «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυνάμωση προσφύγων με αναπηρία», με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στο να αναδείξει και να καταγράψει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, καθώς και στο να συμβάλει στην ενδυνάμωση αυτών των ομάδων ώστε να μπορούν οι ίδιες να διεκδικούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η δικτύωση και συνεργασία με φορείς που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών σε αυτές τις ομάδες, με σκοπό τον εντοπισμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

Check Also

Αύριο η παρουσίαση της νέας πρωθιέρειας της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Τελετή αφής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*