Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024


Παναθηναϊκή εναντίον Ολυμπιακής Φλόγας. Η μεγάλη αναμέτρηση συνεχίζεται γράφει ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων «Λιλεχάμερ 2016» που θα φιλοξενηθούν στη Νορβηγία το δεκαήμερο 12 με 21 Φεβρουαρίου 2016. Δυο μήνες νωρίτερα, την 1η Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα Τελετή Αφής που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κατά την οποία η Φλόγα, αφού άναψε από τις ακτίνες του ηλίου πέρασε από τα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον αθλητή χιονοδρομίας Γιώργο Καρακάση. Αν και ελήφθη σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο, η Φλόγα, που ήδη ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Νορβηγίας και θα καίει κατά τη διάρκεια των Αγώνων εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, δίπλα στη σημαία με τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους, δεν έχει προέλευση την Αρχαία Ολυμπία, όπως εύλογα προβλέπει το Καταστατικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (άρθρο 13) και ρητά αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά το Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που καταστρατηγήθηκε η ιερή παράδοση και συνακόλουθα το επίσημο καταστατικό της ΔΟΕ κατά το οποίο η Ολυμπία, ως η μήτρα που γέννησε τους αγώνες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού με το κύρος, την ιερότητα και την αρχαιοπρέπειά της, ήταν η αποκλειστική χορηγός της Ολυμπιακής Φλόγας. Επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, η Παναθηναϊκή Φλόγα η οποία ανάβει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας έχει υποκαταστήσει την Ολυμπιακή Φλόγα σε μεγάλες, ενίοτε παγκοσμίου βεληνεκούς Oλυμπιακές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων και τα Ολυμπιακά Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Νεότητας. Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων ότι η Φλόγα του Καλλιμάρμαρου δεν θα ονομάζεται “Ολυμπιακή”, προκειμένου να κατευνάσουν με αυτό το επιχείρημα τις εύλογες αντιδράσεις του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας και όλης της κοινωνίας της Ηλείας που κάνουν λόγο για φαλκίδευση και υπονόμευση του ιερού συμβόλου, εν τέλει, κάθε φορά καταλήγει να συγχέεται και ταυτίζεται με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Οι επίσημοι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού Κινήματος και της Πολιτείας στις ομιλίες τους αναφέρονται στην φλόγα του Καλλιμάρμαρου ωσάν να επρόκειτο για την Ολυμπιακή Φλόγα και της αποδίδουν την ίδια αξία και συμβολισμούς. Συμβολισμοί οι οποίοι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με την Ολυμπιακή Φλόγα και μαζί με τα υπόλοιπα ολυμπιακά σύμβολα, δημιουργούν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων το απαραίτητο ψυχοπνευματικό κλίμα και την ατμόσφαιρα που συγκινεί τον κάθε άνθρωπο, όσο κοντά ή μακριά βρίσκεται στον κόσμο της άθλησης.

Στο καίριο ζήτημα της απαξίωσης του ιερού συμβόλου του Ολυμπιακού Κινήματος το οποίο αποκλειστικά χορηγούσε στην ανθρωπότητα η Ολυμπία και γινόταν αποδέκτης σεβασμού και τιμής, έρχεται να απαντήσει η πρόταση έπειτα από εμπεριστατωμένη μελέτη των ιστορικών πηγών του Ινστιτούτου Ολυμπισμού Terra Olympia, η οποία εισηγείται την επαναφορά στο αρχαίο έθιμο της άσβεστης φλόγας: Στον ιστορικά προσδιορισμένο χώρο της, στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, η αυθεντική Ολυμπιακή Φλόγα να καίει αέναα, πλήρης συμβολισμών και αυθεντικότητας, σε ειδικά κατασκευασμένη εστία υπό την μέριμνα του Ελληνικού Κράτους, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, του ΟΗΕ, της UNESCO και της Δ.Ο.Ε. Παράλληλα με το όμορφο τελετουργικό το οποίο έχει καθιερωθεί από το 1936, με μια άλλη, προσεκτικά τεκμηριωμένη και καλλιτεχνικά άρτια αλλά λιγότερο επίσημη τελετή, να μεταλαμπαδεύεται η Ολυμπιακή Φλόγα για την υλοποίηση όλων των δευτερευουσών αθλητικών συναντήσεων και εκδηλώσεων ανά τον κόσμο οι οποίες έχουν την σφραγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος.

About Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος είναι Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ολυμπισμού Terra Olympia

Check Also

Βράβευση πτυχιούχων αθλητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την ΕΟΕ

Αθλητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*