Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024


Ο Τόμας Μπαχ για το 2016

Όταν η Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 υιοθετήθηκε πριν από ένα χρόνο, το μήνυμα μου σε όλους στο Ολυμπιακό κίνημα ήταν: αλλάξτε ή θα αλλάξετε! Μία ματιά στα γεγονότα στους 12 τελευταίους μήνες είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο επείγον σήμερα, για να διαφυλάξει την αξιοπιστία των αθλητικών οργανισμών και να προστατέψει τους καθαρούς αθλητές. Αναμφίβολα, οι πρόσφατες εξελίξεις σε ορισμένα αθλήματα ρίχνει σκιά σε ολόκληρο τον κόσμο του αθλητισμού. Επειδή ο ρόλος και η σημασία του αθλητισμού στην κοινωνία συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο κάνουν και οι προσδοκίες του κοινού για την ακεραιότητα των αθλητών και των αθλητικών οργανώσεων. Είναι κοινή μας ευθύνη στο Ολυμπιακό κίνημα για την παροχή νέων απαντήσεων σε νέα ερωτήματα.

Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό κίνημα για να οδηγήσει τις μεταρρυθμίσεις της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020 ακόμα πιο μακριά. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί σε μόλις 12 μήνες. Με την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020, όλα τα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος έχουν συμφωνήσει να εφαρμόσουν τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης. Η ΔΟΕ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες διακυβέρνησης σε όλες τις δραστηριότητές της και έχει δημοσιεύσει τον Κώδικα του Ολυμπιακού Κινήματος για την πρόληψη της χειραγώγησης στους αγώνες. Έχουμε καλέσει και περιμένουμε όλες τις αθλητικές οργανώσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Όσον αφορά στην προστασία των καθαρών αθλητών, η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει τη δέσμευσή της να καταστήσει το παγκόσμιο σύστημα αντι-ντόπινγκ και την επιβολή κυρώσεων σε ντοπαρισμένους αθλητές, ανεξάρτητες από τις αθλητικές οργανώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την καλύτερη προστασία των καθαρών αθλητών και θα ενισχύσουν την ακεραιότητα του αθλητισμού.

Ενώ βλέπουμε πολλά στοιχεία της Ολυμπιακής Ατζέντα 2020 σήμερα στη δράση, η εστίασή μας θα πρέπει να είναι στο δρόμο που έχουμε μπροστά. Η διαδικασία της αλλαγής συνεχίζεται το 2016 με την ίδια ενέργεια και αποφασιστικότητα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συνεχίσουμε την ενίσχυση του ρόλου του αθλητισμού στην κοινωνία και να θέσουμε τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχυθεί η συνεργασία μας με τα Ηνωμένα Έθνη για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDGs) και να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των προσφύγων σε όλο τον κόσμο μέσω του αθλητισμού.

Έχουμε τόσα πολλά να περιμένουμε στο 2016. Σε μόλις λίγες εβδομάδες, θα δώσουμε την έναρξη για μια Ολυμπιακή χρονιά – ορόσημο, θέτοντας σε πλήρη δράση το πνεύμα και την ενέργεια της επόμενης γενιάς των νέων αθλητών, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Λιλεχάμερ 2016».
Τον Αύγουστο, ο κόσμος θα ενωθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική. Είμαι βέβαιος ότι η Βραζιλία θα υποδεχθεί με ενθουσιασμό τον κόσμο, προβάλλοντας τον κόσμο με τη χαρά της ζωής τους και το πάθος τους για τον αθλητισμό. Γνωρίζουμε ότι η τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση στη Βραζιλία θα κάνει την επόμενη μήνες των τελικών προετοιμασιών πιο δύσκολη, αλλά μαζί με τη μεγάλη υποστήριξη των φιλάθλων και λαού της Βραζιλίας, οι διοργανωτές μπορούν να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη ολόκληρης της ολυμπιακής οικογένειας για να κάνουν τους Αγώνες με επιτυχία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, θα φέρουν στον κόσμο ένα μήνυμα ελπίδας και χαράς σε δύσκολες εποχές. Η αλληλεγγύη και η ενότητα του Ολυμπιακού κινήματος θα είναι το κλειδί της επιτυχίας για τη διοργάνωση εξαιρετικών Αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τη στιγμή που οι αξίες της ανοχής, της αλληλεγγύης και της ειρήνης έρχονται στη ζωή. Αυτό συμβαίνει όταν η διεθνής κοινότητα ενώνεται για να γιορτάσει την κοινή μας ανθρωπιά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την έμπνευση ότι ένας καλύτερος, πιο ειρηνικός κόσμος είναι δυνατός. Τι καλύτερο από μία Ολυμπιακή χρονιά για να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι οι Ολυμπιακές αξίες είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Σε αυτό το πνεύμα, εύχομαι σε όλους ένα ευτυχισμένο, υγιές και γεμάτο ευημερία, νέο Ολυμπιακό Έτος 2016.

Με τις καλύτερες ευχές
Τόμας Μπαχ
Πρόεδρος ΔΟΕ

Check Also

Έναρξη για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης με αμαξιδιο

Τένις με αμαξίδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*