Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024


«Σε κάθε διοργάνωση αγωνίζομαι για την κορυφή» Συνέντευξη του Χρυσού Παραολυμπιονίκη του Boccia Γρηγόρη Πολυχρονίδη στο paralympicus.gr

Η διαρκής προσπάθεια, η υπομονή, η φιλοδοξία, το Ποντιακό του πείσμα και η επιμονή, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ του ανθρώπου και αθλητή Γρηγόρη Πολυχρονίδη. Έχοντας ήδη γευθεί το Χρυσό Παραολυμπιακό νέκταρ, στοχεύει και πάλι να βρεθεί στο υψηλότερο σκαλί στους Αγώνες του Ρίο το 2016.

Πότε και με ποιο τρόπο έγινε η πρώτη σου επαφή με το άθλημα του Boccia;

Το ξεκίνημα έγινε το 2001, όταν ήρθα σε επαφή με τον πρώην φυσικοθεραπευτή μου Γιώργο Τζήμα – νυν προπονητή μου – ο οποίος μου πρότεινε να ασχοληθώ με το άθλημα του Boccia. Αρχικά δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του αθλήματος, με την πρώτη όμως επαφή ενθουσιάστηκα και ξεκίνησα εντατικά προπονήσεις, έχοντας ως ισχυρό κίνητρο την συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Θα ήθελες να μας περιγράψεις τις δυσκολίες που αντιμετώπισες κατά την πολυετή σου αθλητική διαδρομή;

Το Boccia είναι ένα πολύ ιδιόρρυθμο άθλημα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη του ανάλογου εξοπλισμού. Ευτυχώς, είχα τη μεγάλη στήριξη του πατέρα μου και πολύ γρήγορα κατορθώσαμε να φτιάξουμε τον εξοπλισμό μας. Το Boccia είναι πολύ απαιτητικό, απαιτούνται πολλές ώρες προπόνησης, συνεχείς βελτιώσεις του εξοπλισμού και ανάπτυξη των μεθόδων τακτικής.

Πώς λειτουργεί σε εσένα προσωπικά αλλά και γενικότερα στους Παραολυμπιακούς αθλητές το φλέγον θέμα τις οικονομικής στήριξης και της εξεύρεσης χορηγών;

Σίγουρα, στον Παραολυμπιακό αθλητισμό είναι πολύ πιο δύσκολη η εξεύρεση χορηγών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η μη προβολή των αθλημάτων μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλων επιτυχιών και συγκομιδής μεταλλίων. Το γεγονός αυτό σαφέστατα έχει και αντίκτυπο στο σκέλος των χορηγιών και της γενικότερης οικονομικής στήριξης. Στη δική μου περίπτωση – δόξα τω Θεώ – έχω τους χορηγούς μου, (Allianz, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια), οι οποίοι με στηρίζουν πολλά χρόνια και εξακολουθούν να το πράττουν. Αλλά σε γενικές γραμμές, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και ευτυχώς υπάρχει η χορηγία του ΟΠΑΠ, που στηρίζει την Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Πεκίνο ήρθε η απόλυτη καταξίωση του χρυσού μεταλλίου στο Λονδίνο το 2012. Θα θέλαμε να μας περιγράψεις εκείνη τη στιγμή.

Εκείνη η στιγμή πραγματικά ήταν η αποκορύφωση, ήταν σαν να ανεβαίνεις στο Έβερεστ. Βρίσκεσαι στο υψηλότερο σημείο, το συναίσθημα που βίωσα ήταν απίστευτο. Θεωρώ ότι δεν περιγράφεται με λόγια και από τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν η στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού μας ύμνου στη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του Παραολυμπιακού Κινήματος. Επιπρόσθετα, το χρυσό αυτό μετάλλιο ήταν το επιστέγασμα των κόπων, των θυσιών και των ατελείωτων ωρών προπόνησης όλων αυτών των ετών.

Έχεις οριοθετήσει τους στόχους σου για το Ρίο το 2016;

Στόχος μου πάντα πλέον είναι το χρυσό μετάλλιο. Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, σε κάθε παιχνίδι που συμμετέχω, αγωνίζομαι για να κερδίσω. Για να είμαστε όμως και ρεαλιστές, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, οι συμμετέχουσες χώρες έχουν αυξηθεί, αλλά πάντα αυτό που ονειρεύομαι για τους Παραολυμπιακούς αγώνες είναι η κατάκτηση της κορυφής.

Έχεις ήδη σκεφτεί από τώρα το αθλητικό σου μέλλον μετά το Ρίο;

Το Boccia είναι σαν το μπιλιάρδο, δεν έχει ηλικιακό όριο, συνεπώς επιθυμώ να συνεχίσω ενεργά ως αθλητής. Αν όλα πάνε καλά και είμαι δυνατός, ο προγραμματισμός μου για την επόμενη μέρα του Ρίο θα επικεντρωθεί στους αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Ως Παραολυμπιακός αθλητής, είσαι ευχαριστημένος από τη γενικότερη στήριξη της πολιτείας;

Βάσει των σημερινών συνθηκών, η πολιτεία πραγματικά κάνει ότι μπορεί. Πάντα υπάρχουν προβλήματα με τους χώρους προπόνησης και τις οικονομικές απολαβές, αλλά αυτό που έχω διδαχθεί είναι ότι πρέπει και ο ίδιος να τρέξεις και να απευθυνθείς στους κατάλληλους ανθρώπους για να βρεθεί μία ορθή λύση.

Νιώθεις ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι σε Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες αντίστοιχα;

Βάσει του νόμου 2725 του 1999, υπάρχει ισότητα ανάμεσα σε Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες. Πριν από εκείνη τη στιγμή υπήρχε και ανισότητα και ανισορροπία. Θέλω να κάνω γνωστό στο ευρύ κοινό ότι οι δυσκολίες, οι αγωνίες, οι καλές στιγμές, είναι κοινές για όλους τους αθλητές, είτε αυτοί συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς, είτε σε Παραολυμπιακούς αγώνες.

Check Also

Έναρξη για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης με αμαξιδιο

Τένις με αμαξίδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*